Manuálterápiával a teniszkönyök ellen

A teniszkönyök ugyan valóban a teniszezők egyik tipikus betegsége, nem csak a sportolókat érintheti. Ez tulajdonképpen egyfajta ín- vagy csonthártyagyulladás. A panaszok lehetnek kifejezetten kellemetlenek is, nem beszélve a szövődményekről, így érdemes mihamarabb kezelési módot találni rá. Többek között a manuálterápia lehet az egyik hatékony gyógymód.

A teniszkönyök gyorsan gyógyul

Szerencsére a teniszkönyök teljes gyógyulása megfelelő kezelés és pihentetés mellett 1-2 hét alatt lezajlik. A manuálterápia hatékonyan tud tenni annak érdekében, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. A manuálterapeuta először egy átfogó vizsgálatot követően felállítja a diagnózist, melynek alapján összeállítja a kezelési tervet, végül megvalósítja azt a beteg közreműködésével. A manuálterápia számos Mozgásklinikán igénybe vehető, ahogyan Budaőrsön is. További részletekért katt ide!

Honnan ismerem fel, hogy teniszkönyökkel küzdök?

A teniszkönyök tünetei eléggé egyértelműek. A kéz vagy a kar zsibbadni kezd, megjelenhet érzékenység, duzzanat. Általában a teniszezőkhöz kötik, s valóban a sportolás közbeni túlterhelés okozhatja, azonban ezen kívül más tényezők sem kímélik a könyököt. A monoton munkavégzés szintén előidézheti csakúgy, mint a nehéz fizikai munka. Amennyiben nincs kezelve, felléphet ügyetlenebb mozgás, kevésbé tudunk majd szorítani. Mivel a karunkat esetlegesen nem tudjuk teljesen kinyújtani, a mozgásterjedelem beszűkül.

A manuálterápia nem gyógytorna

Fontos a két kezelési módot megkülönböztetni. A gyógytorna egy aktív edzésforma, ahol a gyógytornász az egyénre szabott gyakorlatokkal enyhíti a tüneteket, míg azok meg nem szűnnek és az eredeti funkciók helyreállnak. A manuálterápia ezzel szemben egy passzív kezelési mód, ahol a terapeuta külső fizikai behatással próbálja megfelelő helyzetbe hozni a testet, illetve az adott testrészt. A manuálterapeuta egy magasan képzett, végzettséggel rendelkező szakember, aki kellő tapasztalattal és empátiával segíti a betegeket a gyógyulás útján. A kezelés maga fájdalomcsillapító, de a letapadt szövetek oldására is tökéletes. A manuálterápián belül szintén számos kezelési technika létezik, ezek közül van, amelyik kifejezetten összetett és egyéb szakágakból is átvesz praktikákat, fogásokat.

A manuálterápia kombinálható

A manuálterápia ugyan nem gyógytorna, de remekül kombinálható a gyógytornával. A kettős kezelés előnye, hogy a lehető leghamarabb felépül a beteg. A Mozgásklinikákon általában mindkét területen kiváló szakembereket találunk, így a kombinált terápiának semmi akadálya. Mindkettő célja a fájdalom csökkentése, majd megszüntetése. Maga a manuálterápia fájdalommentes, már az első alkalom után is érezhető a javulás. Sokan törekszenek a gyógyszermentes terápiára, mivel nem szeretnék testüket mellékhatásoknak kitenni, nekik is tökéletes megoldás a manuálterápia. Ami még különösen fontos, hogy megbízható, magasan kvalifikált emberekre bízzuk magunkat, s a manuálterapeuták esetében ez alapelvárás.