Skip to content

Orbán: Nem akarunk Európai Egyesült Államokat

Orbán: Nem akarunk Európai Egyesült Államokat

Orbán a közmédiának: Gyorsabban leszünk nagy parlamenti képviselőcsoport, mint azt most bárki gondolná

A miniszterelnök az európai uniós magyar soros elnökség első napja alkalmából adott interjút.

Nem túl jó jel olyan embertől átvenni a stafétát, aki belebukott az uniós elnökségébe – mondta Orbán Viktor az M1-nek brüsszelben adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy az EP-választások eredménye következtében lemondott Alexander De Croo belga miniszterelnöktől veszi át a kormányrudat.

De nagyra tartja a belga elnökséget és szerinte a belga miniszterelnök jó munkát végzett. Európában a legmagasabb választási eredményt érte el a Fidesz és a kormány iránti bizalom megerősítést kapott és ezzel vágnak neki az elnökségnek.

Az európai politikai paletta átrendeződése optimizmussal töltötte el Orbánt, az emberek szerinte változást akarnak, még ha a brüsszeli bürokraták nem is. Orbán szerint nagyon gyorsan az ő új frakciója lesz a harmadik, majd a második legerősebb képviselőcsoport Brüsszelben.

Orbán nemmel szavazott Ursula von der Leyen bizottsági elnöki kinevezésére, de Manfred Weberrel szemben jobb választás volt. Volf-Nagy Tünde közbevetette, hogy a többi bizottsági tag megválasztásával is gond volt és Matteo Salvini szavait idézte. Erre Orbán elmondta, hogy az olaszok alapító tagállamai az EU-nak és joggal vannak felháborodva, hogy az ő véleményüket nem kérték ki a bizottsági tagokkal kapcsolatban.

A brexit is így kezdődött – mondta Orbán. Majd ezt követően a patriotizmusról kezdett értekezni és szerinte az európai patriótákat fogja össze az új pártszövetség, a Hazafiak Európáért. akik nem mások ellen, hanem önmagáért szeretik a hazájukat. Nem akarunk Európai Egyesült Államokat – tette hozzá.

„Mi nem akarunk olyan Európát, amely elveszi, elszürkíti, eltünteti mindazt, ami nekünk, hazafiaknak fontos. Na, ezek az emberek, az ilyen gondolkodású emberek gyűltek össze, vagy kezdenek összegyülekezni az alá a zászló alá, amit valóban vasárnap Bécsben emeltünk föl hárman, a legnagyobb osztrák párt, a legnagyobb cseh párt és a legnagyobb magyar párt elnökei. És gyűlnek a zászló alá.

Gyorsabban leszünk nagy parlamenti képviselőcsoport, mint azt most bárki gondolná, még 4-5 nap, és sokan fognak meglepődni” – jelentette ki Orbán.

Ez egy Közép-Európából indult összeurópai politikai szerveződés lesz – mondta Orbán. Tárgyalt ugyan Le Pennel és Melonival is, de nem sikerült egyetértést kialakítani sem az olaszokkal, sem a franciákkal. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy az olaszok valamilyen formában az új frakcióban is benne lesznek, ahogyan csatlakoztak már a portugálok (Chega) is.

Hogyan fogadták az európai vezetők a trumpi áthallásként is működő Make Europe Great Again jelszavát a magyar soros elnökségnek – kérdezte Volf-Nagy, mire Orbán elmondta, hogy Trump soha nem akarta naggyá tenni Európát, így ezt nem érdemes Amerikával összevonni. Ugyanakkor arra fel kell készülnie Európának, hogy előbb-utóbb az oroszok és az amerikaiak tárgyalni fognak egymással és fontos lesz megtalálni abban a relációban Európa helyét.

Azt azonban mindehhez hozzátette Orbán, hogy a soros elnökség feladata nem az, hogy vezesse Európát, hanem az, hogy elősegítse a döntési folyamatokat és összehangolja a 27 tagállam munkáját.

Az amit mi képviselünk, nyilvános és egyenes. Nevén fogjuk nevezni a dolgokat – mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mennyiben számít Orbán konfliktusokra a korábbi tapasztalatok alapján. A kormányfő szerint a brüsszeli tolvajnyelv elhagyásával lendületet tudnak majd adni az ügyeknek.

Orbán elmondta, hogy az illegális migrációval kapcsolatban született egy nagy dérrel-dúrral beharangozott paktum, ami láthatóan nem működik és erről sokat kell majd beszélgetni, de fontos, hogy ne szégyenüljenek meg azok, akik a paktumot a nevükre vették.

A versenyképesség növelésével kapcsolatban a nagy nemzetközi adók károsságáról beszélt Orbán, majd hozzátette, hogy a keletiekkel való kereskedelmi háborún csak veszíteni tud majd Európa. Elmondta továbbá, hogy a nagy európai autógyárak vezetői épp azt mondták neki, hogy nem lesz jó dolog konfrontálódni a keleti gyártókkal.

A zöld átmenetet szerinte radikálisan át kell gondolni, mert nem működik, az emberek szenvednek miatta és csak a rezsicsökkentés miatt nem érzik ezt a magyarok, továbbá Európában több kőszenet is fogyasztunk, mint a zöld átmenet bejelentése előtt.

Végezetül pedig ismét a béke megteremtésének szükségességét hangsúlyozta Orbán.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2024.07.02. 06:00

    Mi pedig a geci szarbánt nem akarjuk

    5
    2
    • Névtelen
      2024.07.02. 10:27

      Csak a koszladék ütnivaló 1bit-es kommunista fajtád.

  2. Névtelen
    2024.07.02. 06:33

    A fasiszta internacionáléval az a probléma, hogy a náciak addig egyetértenek, hogy mások alsóbbrendűek náluk, csak ott a probléma, hogy mindegyik a másikat érti mások alatt.

  3. Névtelen
    2024.07.02. 06:48

    https://uploads.disquscdn.com/images/6fc244e10bb1c68c6cf9c98cc71a5c2937e29475f3d9bb23ac2dc6a69da09067.jpg?w=800&h

  4. Névtelen
    2024.07.02. 09:19

    Végig kell vinni az elpusztított területeken és bemutatni neki, hogy mennyivel járult hozzá a vétóival, a gáncsoskodásával! Az ukrán lakossággal is találkoznia kellene, meg a fronton harcoló katonáknak is a szemébe nézhetne! Természetesen ez nem fog bekövetkezni tudom! De jó lenne látni, amint teleszart gatyába, nyelvnyújtogatva, rángatózva magyarázná, amit tett! Az is megérne egy misét, hogy kivigyék a frontra! Azért, hogy érezze a törődést!

    3
    2
  5. Névtelen
    2024.07.02. 10:09

    Kétszínű, mocskos, sárban röfögő disznó…

    1
    1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük