Indul a Vár. Garantálom János elintézte

Újraindult a Diósgyőri vár építkezése és 2025 tavaszán várhatóan elkészül, írja a Magyar Épitők. Jelenleg körülbelül 75%-os a készültség. A csonka tornyon kívül mind a három bástyát meg kell erősíteni. A felállványozás megtörtént, az injektálás folyamatban van, tájékoztatott akkor a városháza.

Kolozsvári Zoltán projektvezető, Stupeczky Attila főépítésvezető és Vári Zsolt építésvezető elmondta, hogy 2023 novemberében rendelte meg a beruházó a tornyok és palotaszárnyak megerősítését, így an kényszerpihenő után újra felvonulhatott a konzorcium és elkezdte a megerősítési munkákat: a sérült, meglazult falszakaszok bontását, a falüregek ékelt befalazását, furatok készítését, a spirálanker elhelyezését, az injektálást és impregnálást.

Emellett haladt a munka a külső várban is, ahol elkészültek a keleti oldali bástya falazási munkái, helyükre kerültek a teraszok kő vízköpői és megkezdődött a rondella tetőszerkezetének bontása is. A szerkezet bontásakor előkerültek az eredeti faragott kőbordák, amelyek megtalálása régészeti szempontból is jelentős. Megépült továbbá az északi oldali terasz födéme a pillérekkel csakúgy, mint a külső konyha kéménye.

A lap szerint nagy lendülettel folytatódik majd az építkezés a következő hónapokban. A külső vár teraszszintjén a vízszigetelési munkálatok, majd az esztrichbeton készül el hamarosan, a kazamata padlóját pedig a bazaltbeton burkolattal látják el.

Hamarosan megkapja kőburkolatát a keleti bástya és megkezdődik a nyugati bástya csillagboltozatának falazása; a külső konyhaépület pedig fa tetőszerkezet alá kerül. Csapadékvíz elleni szigeteléssel látják el a belső vár elkészült födémeit, majd a második szinti aljzatokon felépítik az új padlórétegrendet. Rövidesen megkapják tetőszerkezetüket a palotaszárnyak cserepezéssel és bádogozással együtt, sőt, ősztől a nyílászárók beépítése is elkezdődhet.

Ha pedig minden a tervek szerint alakul, 2025 tavaszán Diósgyőr vára 14. századi fénykorához hasonló pompában várhatja majd újból látogatóit.

A beruházás generálkivitelezője az Épkar Zrt. és az FK-RASZTER Zrt. konzorciuma.

Fotók és forrás: Magyar Építők