Pressman: Ahogy Amerikát sem egy elnöke határozza meg, úgy Magyarországot sem határozza meg egy miniszterelnöke

Fotó: Miskolci politikusok

Az amerikai függetlenség 248. évfordulója alkalmából David Pressman nagykövet fogadást tartott, amin – Falusi Mariann fellépése után – beszédet is mondott. Gyorsan rátért Orbán Viktor keddi kijevi útjára, szerinte az USA arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek, hogy feloldják a nézeteltéréseiket.

David Pressman beszédet mond az AmCham Amerikai Kereskedelmi Kamara fennállásának 35. évfordulóján tartott gálán
photo_camera David Pressman beszédet mond az AmCham Amerikai Kereskedelmi Kamara fennállásának 35. évfordulóján tartott gálán Fotó: David Pressman X

„Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai útja fontos, ez egy jelentős lépés. Figyelemmel fogjuk kísérni, hogy mi lesz a mai találkozók kimenetele, addig is fontos nyugtáznunk a tényt, hogy ezek a találkozók megtörténtek. Bár szerettük volna, ha ő és munkatársai itt legyenek ma velünk, mégis sokkal jobb, hogy inkább ott vannak most”.

Beszélt a közelgő amerikai választásokról is, hogy Orbán „naponta emlékeztet bennünket arra, hogy kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az”. Szerinte nincs még egy olyan szövetséges, „ennyire nyíltan kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen”, bár azt Pressman nem tudja eldönteni, hogy a kettő közül melyikről van szó.

„Mit jelent, ha egy vezető úgy viselkedik, mintha egy szövetség nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn?” – tette fel a kérdést. Pressman azt mondta, veszélyes a „kétoldalú kapcsolat pártosítása”, és azt kockáztatják vele, hogy megváltozik Magyarország és Amerika kapcsolata.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Lehet, hogy Magyarország jelenlegi kormánya »politikai« kérdésnek tekinti az Egyesült Államokkal való kapcsolatát, de biztosíthatom Önöket, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem így van ezzel” – mondta, ahogy azt is, hogy

„a magyar kormány jól tenné, ha ezt nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére”.

Szerinte a két ország kapcsolata nem a hatalmon lévő személyeken alapul „Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata nem abban mérhető, hogy a miniszterelnökük milyen gyakran nyilatkozik a közösségi médiában, vagy hogy a magyar adófizetők mennyi pénzt költenek az Egyesült Államokban megválasztott képviselőjelölteket támogató politikai üzenetekre” – mondta.

Pressman szerint egy ország függetlensége azon múlik, hogy ismerjük-e a különbséget a nép és egyes személyek között, az elvek és a politika között. „Előbbi szövetségekből, partnerségekből és kapcsolatokból építkezik, amelyek túlmutatnak az utóbbin”. Zárásképp azt mondta:

„Ahogy Amerikát sem egy elnöke határozza meg, úgy Magyarországot sem határozza meg egy miniszterelnöke.

Demokráciáink túlmutatnak egy-egy személyen – vagy legalábbis túl kellene mutatniuk –, és az egymás iránti elkötelezettségünknek is túl kellene ezen mutatni”