Újabb élősködő terjed a miskolci lakásokban

A napokban egyre többen panaszkodnak arra, hogy a lakásukban vélhetően bolha fertőzés van. Az egyik posztoló úgy fogalmazott, hogy nincs semmilyen háziállatuk, de mégis találkozik apró, fekete bogarakkal.

 Először azt hittem, hogy ágyipoloska fertőzéssel állunk szemben, de később kiderült, hogy bolháról van szó, ami igencsak megkeseríti a mindennapjainkat, pedig még háziállatunk sincs

– írta. Egy másik hozzászóló hasonló tapasztalatokat osztott meg, bár az ő leírása szerint, neki vannak háziállatai.

Ágyi poloska
Fotó: BOON

Betegséget terjesztenek

A bolhák nemcsak kellemetlenek, hanem számos betegség terjesztésére is képesek. A fertőzés különösen a háziállatokat tartó családokat érinti, mivel a bolhák gyakran a kutyák és macskák révén jutnak be a lakásokba. Azonban a háziállat nélküli háztartásokban is megjelenhetnek ezek a kellemetlen élősködők, például a szomszédos lakásokból vagy a közös helyiségekből átvándorolva.

A háziállat rizikófaktor 

Az esettel kapcsolatban portálunk megkereste Kiss János bogármérnököt, aki elmondta, hogy valóban összekeverhető a bolha és az ágyipoloska.

Az állati bolha kizárólag az alsólábszáron csípi meg az ember, bár fekvőhelyzetben képes másol is támadni” – fogalmazott. Egy praktikát is elárult, amivel egyszerűen megállapítható, hogy bolhafertőzéssel áll-e szemben valaki, vagy sem. „Egyszerűen egy fehér zokniban végig kell menni a fertőzésgyanús helyiségben és abból leszűrhető, hogy bolhával áll-e szemben valaki, vagy más élősködővel” – mutatott rá. A kezelésről a szakember elmondta, hogy rovarírtóanyaggal alaposan fel kell mosni a fertőzött területet és érdemes egyidejűleg a háziállatokat is fertőtleníteni. „A tapasztalatom az, hogy ott fordul elő a legnagyobb számban bolhafertőzöttség, ahol valamilyen háziállat van és ahol születtek utódjai is a házikedvencnek

– húzta alá. Arra a kérdésünkre, hogy valóban előfordulat-e olyan, hogy abban a háztartásban is van élősködő, ahol semmilyen háziállat sincs, azt válaszolta, hogy előfordulhat.

 Akár egy érintéssel, simogatással is haza lehet vinni a bolhákat

– mondta.

boon.hu