Skip to content

Orbán más szavakkal: megbolondult

Orbán más szavakkal: megbolondult

 

Az Oroszország-szakértő a miniszterelnök kijevi és moszkvai útjait elemezte.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

„Kijev jól sikerült, Moszkvában viszont hülyét csináltak belőle” – értékelte Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója Orbán békemisszióját, még mielőtt a magyar miniszterelnök Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt volna.

Rácz szerint Moszkvában Putyin egyértelműen közölte, hogy a háborút Oroszország a saját feltételei mentén fogja befejezni, hiába próbál közvetíteni Orbán Viktor.

Ergo, a „békemisszió” valójában véget is ért, hiszen úgy nemigen lehet közvetíteni, ha az egyik fél nem hajlandó tárgyalni. Szóval, bár nagyon jól indult a hét Orbán kijevi útjával, de aztán a moszkvai vizittel lényegében tragikomédiába fulladt

– véli az Oroszország-szakértő. Arra is emlékeztet Facebook-bejegyzésében, hogy a magyar miniszterelnök a háború kitörése előtti hetekben Putyinnál járt, majd úgy tért haza Magyarországra, hogy „egészen biztosan nem lesz háború, mert Putyin neki ezt megmondta. Mint ismeretes, kicsit több, mint három hét múlva megindult az orosz invázió, szóval igen jól sikerült már az a békemisszió is…”.

Rácz András Orbán kijevi útját és a Zelenszkijjel való találkozót évek óta a legjobb dolognak tartja, ami magas szinten történt a magyar–ukrán kapcsolatokban. A szakértő szerint alapvetően feszült a viszony a két vezető között, de fontos dolgok indulhattak el kettejük találkozója után, kezdve a magyar kisebbség nyelvhasználati jogainak javulásától új határátkelők nyitásáig.

Orbán „béketervéről” azt írja Rácz, hogy „a világ igen jelentős, befolyásos hatalmai keresik a diplomáciai megoldási lehetőségeket több, mint két esztendeje: az Egyesült Államok, Kína, Brazília, Törökország stb.”

Mennyire életszerű, hogy a magyar miniszterelnök derült égből villámcsapás jelleggel majd előrukkol egy olyan megoldással, ami még senkinek sem jutott eszébe ÉS működik is…?! Lássuk be, nem nagyon. Mindegy, Orbán elmondhatta, amit el akart, az ukránok pedig nem nevették ki.

miniszterelnök moszkvai útját már nem értékelte ennyire jónak, megjegyezve, hogy mindössze annyiban hasonlított a kijevi látogatáshoz, hogy nagyon rövid idő alatt, kapkodva hozták tető alá ezt is. Rácz azt is írja, hogy Orbán úgy utazott ki július 5-én „békét teremteni”, hogy Putyin egyébként már június 14-én megmondta, hogy Oroszország csak akkor hajlandó egyáltalán elkezdeni tárgyalni a békéről, ha Ukrajna teljesen kivonul mind a négy, részben megszállt megyéből – feladva több olyan területet, amit Oroszország soha nem foglalt el. Ugyanezeket megismételte Putyin július 4-én, egy nappal Orbán látogatása előtt is.

A látogatáson az történt, hogy Putyin egyszerűen megmondta Orbánnak, hogy Viktor, itt bármiféle rendezés az én feltételeim szerint lesz, és teljesen mindegy, hogy te mit gondolsz, vagy mivel turnézol Kijevben

– foglalta össze a szakértő, aki szerint Putyin azzal is megalázta Orbánt, hogy már a megnyitón kijelentette, „tisztában vagyunk vele, hogy Ön itt az Európai Uniót képviseli”. A szakértő szerint ez tényszerűen nem volt igaz, de Putyin egy kommunikációs defenzív helyzetbe kényszerítette Orbánt már az első percektől kezdve.

Rácz András arra is kitért, hogy a kormány a moszkvai utat az utolsó pillanatig igyekezett titokban tartani. „Túl azon, hogy ez önmagában problémás, külön szánalmassá teszi a kísérletet, hogy ráadásul nem is sikerült (szándékosan nem idézem Kovács Zoltán örökbecsű aforizmáját…) Szóval ezúton is szeretnék gratulálni annak a zseninek, aki elhitte (és elhitette Orbánnal), hogy TÉNYLEG el tudnak titkolni egy moszkvai látogatást” – jegyzi meg a szakértő, aki szerint ez a titkolózási próbálkozás egyetlen dolgot eredményezett: súlyos károkat okozott Magyarország és a magyar külpolitika már eddig sem túl acélos európai és amerikai megítélésében.

Rácz András szerint Orbán oroszországi útjára négy lehetséges magyarázat van:

  1. A magyar miniszterelnök orosz ügynök, és valójában Moszkvát szolgálja Ukrajnával, az EU-val és a NATO-val szemben, nem pedig Magyarország érdekeit.
  2. A miniszterelnök meg van róla győződve, hogy a háború átütő orosz győzelemmel és Ukrajna teljes pusztulásával végződik majd. Ő pedig, mint a karrierje során annyiszor, kész zökkenőmentesen érték- és szövetségi rendszert váltani, hogy a győztes oldalon legyen a háború végén.
  3. Orbán nemcsak abban biztos, hogy Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, hanem azt is elhiszi, hogy Trump képes lesz azonnal békét teremteni Ukrajnában. Ergo, Orbán megpróbál ugyanúgy vátesznek tűnni, mint 2015-ben a migrációs válság idején.
  4. A miniszterelnök TÉNYLEG úgy gondolja, hogy ő elég befolyásos ahhoz, hogy ő majd valóban képes lehet közvetíteni a harcoló felek között. Annak ellenére, hogy egy kicsi, gyenge, katasztrofális gazdasági és társadalmi helyzetben lévő, végletesen megosztott, a saját szövetségi rendszerében teljesen elszigetelt országot vezet (az EU-elnökség ezen nem változtat – a moszkvai út után pedig főleg nem). Ez viszont azt jelentené, hogy a miniszterelnök mostanra teljesen és tökéletesen elszakadt a valóságtól. Más szavakkal: megbolondult.


               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



37 Comments

  1. Névtelen
    2024.07.08. 10:26

    RÁCZ? Ismerjük az eftásat.

    3
    7
    • Névtelen
      2024.07.08. 11:17

      Mi is téged, b+!

      4
      3
    • Névtelen
      2024.07.08. 15:48

      Nem lett miniszter az árnyékormányban?

      1
      1
  2. Névtelen
    2024.07.08. 10:36

    Róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó. Ennyike. Nem kell mélyebb értelmet keresni ebben az ámokfutásban! Nem intéz ő sehol semmit. Leginkább szarba se nézik. Európa rongyfasisztái, na meg a honi nyálcsorgató birkák áhitattal lesik. Nekik szól a műsor. A többiek meg ámulva bámulják, hogy ennek a fasznak meg mibaja lett.

    8
    2
  3. Névtelen
    2024.07.08. 10:38

    mint egy használt, de önérzetes budipapir… amikor már nem vagy jó semmire, amikor már nem kellesz senkinek és még büdös is vagy, de azt hiszed te vagy a fehér selyemlobogó

    7
    1
  4. Névtelen
    2024.07.08. 10:39

    Nem baj, addig sincs itthon. Kb. olyan lett, mint az alkoholista vasutas apuka a családjának.

  5. Névtelen
    2024.07.08. 10:40

    Szűk a bomlott agyának a hazai játszótér, főleg, hogy hosszú idő után friss erő tűnt fel, decemberig szaladgálhat még, addig is rohad az ország tovább… Ja, meg ugye 20-szor módosított költségvetés tkp a beles szardarab házipénztára.

  6. Névtelen
    2024.07.08. 10:42

    vihetné magával Lázár Kankó Jankót, a Szemérmetes Balog Félkegyelmes páter a tartozékával, és már csak egy félszemű cimbalmost kellene találni a csapatba. Adhatnának szerenádot éjszakánként Trump ablaka alatt, Orbán pedig dobálhatná a répafejűnek a puszikat.

  7. Névtelen
    2024.07.08. 10:43

    … micsoda misszionárius 🧐 nem térített meg senkit, csak mindenkinek lement a pózba🙉

    • Névtelen
      2024.07.08. 11:53

      Minden épeszű személy követelte, hogy – amikor folyik a ruszki invázió, USA elnökválasztási kampány – az EU ebben a kritikus időszakban akadályozza, meg hogy Orbán legyen a soros elnök. Orbán következő hat hónapja Trump, Putyin és Micimackó erőszakos és intenzív seggnyalásáról fog szólni, amivel borzasztó kárt fog okozni az EU-nak.

  8. Névtelen
    2024.07.08. 11:11

    A 4-es pont mindent elmond. Orbánról ennyit. Sajnos mi isszuk meg a levét. Ennek a palinak a zártosztályon a helye élete végéig.

  9. Névtelen
    2024.07.08. 11:17

    A 4-es pont tökéletesen elmond mindent sz@rbánról. Sajnos ennek mi isszuk meg a levét. A csútinak a zártosztályon a helye a többi agyatlan elvtársával együtt.

    • Névtelen
      2024.07.08. 14:21

      A 4-es pont kell az ötödik kétharmadhoz.
      Maradtok a szopó-ágon.
      Ahogy a Momentum.

      1
      6
      • Névtelen
        2024.07.08. 15:03

        Az 5. pontról sem szabad elfeledkezni, egy jó hírű állatkitömő mesterrel is le kell szerződni addigra!

        4
        1
        • Névtelen
          2024.07.08. 15:45

          orbánfóbia delírium tremens?

          1
          5
          • Névtelen
            2024.07.08. 16:17

            gyakorlati jótanács

  10. Névtelen
    2024.07.08. 11:52

    Idefigyelj te ruszkik köcsöge!
    Miután végigszopod a nátó ellenségeit majd elmész egy nátó gyűlésre jobb, ha előtte megtörlöd a pofád!
    Ősi dakota közmondás

    6
    3
    • Névtelen
      2024.07.08. 17:27

      Mi van büdös köcsög? Az usákos köcsög nagyköpet után nem bírsz magaddal, neked mindenről a fasszopás jut eszedbe?

      1
      3
      • Névtelen
        2024.07.08. 17:55

        nem mindenről, de érdekes viszont orbánról valahogy mindig az jut eszembe ha meglátom azt a büdös disznófejét, rothadó agyarait, eltorzult arcát

      • Névtelen
        2024.07.10. 04:34

        Te fideszköcsög! Minden nap leszopod don koleszterint és te pofázol? 🙂 🙂 🙂

      • Névtelen
        2024.07.10. 08:16

        Sima ügy. „Mindenki Orbán bábja.

        Orbán egyedül viszi a hátán az egész Fideszt, KNDP-t meg az ellenzék jó részét is… Időnként még Trumpot is, ahogy a nyugati fősodrat halálhörgését elnézem…

        Ő írja a törvényeket, a sajtó-híreket, ő köti az üzleteket, ő a felelős a termékenységi ráta növekedéért, építi a határkerítést meg Paksot, és közben mindent is ellop.

        Mindezt azokban a félórákban, amikor sikerül kiszöknie a grazi elme- és gyógyintézetből.”

  11. Névtelen
    2024.07.08. 13:18

    Kijev, Moszkva, most Peking. Lukasenkó mesternél Minszkben és Erdogán szakinál Ankarában még nem volt Orbán pajti. Következő béketábor állomások útjai következnek? Vagy valamit tud Orbán pajtink kibékíteni akarja a keletet a nyugattal mindeközben EurÁzsiai gazdasági egységet és vámmentességet Európai Unió és Kína gazdaságát „egy lapra” feltenni. Amitől az USÁKOK reszketnek be vannak tojva elvesztik világelsőbbségüket pedig tetszik vagy sem úgy áll az ábra világelső lesz Kína mégpedig Oroszország + Kína együttesen és ha kibékíti az EU-t is velük akkor egy RUSCHINAEU hármas konglomerátum alakul akik együttesen már „vernék” az USÁKOKAT. a régi világrend a nyugati ami eddig New York-ban és Washingtonban volt átteszik a székhelyüket az új keleti világrendbe Moszkvába és Pekingbe „nagyon úgy fest” nem hiába keleti béketábor körúton Orbán pajtink.

    3
    1
  12. Névtelen
    2024.07.08. 13:45

    Szlovákia miniszterelnöke Robert Fico is elismeréssel nyilatkozott Orbánról mondta, hogy ahogy fogalmazott népei elismeréssel figyelik Orbán munkáját és Kelet Európai és Ázsiai körútját sőt Fico nyilatkozta későbbiekben szeretne Orbánnal tartani diplomáciai körútjain. Hiszen Szlovákia is Magyarországhoz hasonlóan a kelet és nyugat találkozási pontjává kíván válni mint hídfőállás a kelet és nyugat közt. Azeriekkel is nem rég tárgyaltak Bakuban. Nem rég Pellegrini Lengyelországban járt ahol Mateusz Moravieckivel (volt Lengyel kormányfővel) is jó a viszony az Orlen-től vásárol Szlovákiai is gázt. Lengyel-Magyar-(és már) Szlovák három jó barát. Csehországot kell még magunk mellé állítani és új formában megerősödve Visegrádi V4 együttműködés nem csak diplomáciailag de szakmailag és gazdaságilag is ismét együttműködhet. Németország és Oroszország közt Közép-Európa akinek szerepe mint hídfőállás, gazdasági és immár diplomáciai közvetítő szerepben is.

    2
    2
    • Névtelen
      2024.07.08. 14:45

      Tehát Magyarországnak, amelyik világ-Magyarországként egyetlen családot áldozva akar az Unió felé állni szabad út van mindenfelé, még mindig nem mondják ki, mit tesznek, érzékenyítésével a mészárosoknak.

  13. Névtelen
    2024.07.08. 15:01

    Ha csauseszku élne a selymes szőrű mangalicánk örömmel röfögne neki is egy kis hátvakarásért

    • Névtelen
      2024.07.08. 15:47

      Alex Soros hátát vakarjad a néger helyett

      1
      4
      • Névtelen
        2024.07.08. 16:16

        majd a gazsi, neki van ebben nagy tapasztalata, négerekkel is

      • Névtelen
        2024.07.09. 15:15

        Remélem egyszer titeket is megbasz egy amerikai katona. Csak azért amerikai, mert az orosznak örülnétek.

  14. Névtelen
    2024.07.08. 15:08

    A Liga nyolc képviselőjével az új képviselőcsoportnak már 79 mandátuma lenne:

    francia Nemzeti Tömörülés (30 képviselő),

    Fidesz (10 EP-képviselő),

    olasz Liga (8 képviselő),

    cseh ANO (7 képviselő),

    Osztrák Szabadságpárt (6 képviselő),

    holland Szabadságpárt (6 képviselő),

    spanyol VOX (6 képviselő),

    belga Flamand Érdek (3 képviselő),

    portugál Chega (2 képviselő),

    Dán Néppárt (1 képviselő).

    • Névtelen
      2024.07.08. 15:34

      80 taggal harmadik és mennyi a második legjelentősebb frakció 200 fő?
      Remek hír, hogy egy brancsba tömörülnek. Egyrészt Európa és az Unio számára EZ az ellenség, és az, hogy együtt vannak, nagyon össze fogja zárni az ellenfeleket. Innentől nem kell tippelgetni, és innentől nem lehet elbújni.

      Ráadásul ez ugye Putyin találmánya, putyin pénzeli ezeket, és aki ma Európában hajlandó leülni Putyinnal, sőt Putyin csapatában játszani, az az abszolút söpredék.

      Most reflektorfény alá tették magukat.

      • Névtelen
        2024.07.08. 15:44

        Ócska bolsi trükk.
        Vádold meg ellenfeled azzal amit te már elkövettél vagy el akarsz követni.

        A Soros ügynökök száma az EU-ban?

        2
        6
        • Névtelen
          2024.07.08. 16:17

          az, de hát mit vársz egy ócska bolsitól 😀

          3
          1
        • Névtelen
          2024.07.08. 16:21

          Fajtáddal egyeztess:
          „”Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok” – nyilatkozta erről Szijjártó, aki saját bevallása szerint a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé még heti 75 dollár zsebpénzt is kapott a Magyarországot négerekkel elárasztani akaró milliárdostól.”

          5
          1
      • Névtelen
        2024.07.08. 21:38

        pedig a kis náci barátai orsóst anno még vagonírozták volna, családostul

    • Névtelen
      2024.07.08. 16:22

      Összegyűlt a nácisöpredék…

      4
      1
  15. Névtelen
    2024.07.08. 17:41

    2024.07.08. 10:36 – 10:39 – 10:40 – 10:42 – 10:43
    stb…
    Magad oxolvasód nincsen…
    Egyébként ez jutott eszembe, kedves Sut ha belenézek a hányásodba:
    https://www.youtube.com/watch?v=sPGR-Xhx

    • Névtelen
      2024.07.08. 17:51

      sajnos már nem tudsz rajta változtatni
      ez van akkor ha apád és anyád testvérek
      és még az utódaidra is kihat majd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük