Miskolc. Banánérlelő idő.   Ki akarták dobni, de megsajnálta

A kert déli fekvésű, Pusztai László szerint nem ápolja különösebben a banánfát, csak rendszeresen locsolja.

Hamarosan banánt szüretelhet a Pusztai család a Népkert melletti családi házukban. Minden jel arra utal ugyanis, hogy hamarosan beérik a déligyümölcs Miskolcon, szabadtéren, bizonyára ez lehet az első ilyen eset a vármegyeszékhelyen.

bananfa023
Érik a banán Miskolc belvárosában
Fotó: Vajda János

– Régóta izgat a klímaváltozás, sok cikket elolvastam már pró és kontra – mondta a boon.hu-nak Pusztai László újságíró. – Egy mondat különösen megragadott ezekben a cikkekben: „az aktuális nyár a leghűvösebb a következőkhöz képest”. Ez megdöbbentő, és mellbevágó az üzenete: ezek szerint évről évre melegebbre számíthatunk.

Első alkalommal terem

Pusztai László szerint a klímaváltozás bizonyítására jó példa az ő kertje. Eddig egymás mellett állt a 100 éves fenyőfája, egy almafa és a már évek óta dédelgetett banánfái. Tavaly a fenyőfa kiszáradt, ki kellett vágni. Az almafa bőséges termést ígér, a banánfán pedig – öt év után először – ott a termés.

– Eddig még sosem volt rajta banán – jegyezte meg. – Az idén először vettük észre a fürtöket, és nagyon úgy fest, hogy beérik. Végtelen hosszú fürtöt növesztett, azon hosszában ott sorjáznak a banánok. Először egy burok volt az egész, de dobálja le a külső leveleket, és újabb és újabb sorok jönnek.

Hat méteresre nőtt

Bár mindenféle tanácsot olvasott, hogy hogyan kell ápolni a banánfát, ő nemigen tesz semmit, csak rendszeresen locsolja, talán az közrejátszhat a sikerben, hogy déli fekvésű a kert. A legnagyobb banánfa egyébként körülbelül 6 méter magasra nőtt, de sorban fejlődik mellette a többi is. A fűfélék családjába tartozik, nő mint a gaz, még irtani is kell, mert elterjednének a teljes kertben, ha hagyná. Télre levágja úgy másfél méteresre, és levelekkel jól bepárnázza a szárát, hogy védje a hidegtől. Bár mint mondta, az elmúlt években nem volt annyira hideg a tél, így lehet, egyébként is megmaradtak volna.

Érik a füge is és a kumkvat

Pusztai Lászlónak egyébként nem csak banánfája van. Fügebokrának termése tavaly kétszer is beérett. Ezen kívül van még egy egzotikus fácskája, a minimandarinokat termő kumkvat, az egyik hipermarketben vette néhány éve leértékelve – ki akarták dobni, de megsajnálta –, de azóta is szorgalmasan nőnek rajta a gyümölcsök a család örömére.  https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/07/erik-banan-miskolc-nepkert-boon-fotok-video