„A pártvezetés betojt a gatyájába” – értékelte a kizárásáról szóló meghallgatást a gyulai DK-tag

Meghallgatta Gyurcsány Ferenc által a pártból kizárni kívánt Leel-Őssy Gábort a DK etikai bizottsága, de a pártvezetésből senki nem jelent meg az ülésen.

 

Hetven oldalas összefoglaló anyagban és másfél órás, 2021-ig visszamenő időrendi történetsorban mutatta be Leel-Őssy Gábor, a DK korábbi gyulai választókerületi elnöke, az ellenzéki párt tagja, hogy miben és miért nincs igaza Gyurcsány Ferencnek, aki kezdeményezte a párt etikai bizottságánál a kizárását.

„Ha valaki, Gyurcsány Ferenc vagy a pártvezetés kezdeményezi a kizárásomat, akkor az volna elvárható, hogy eljöjjenek az ülésre, érdemben kifejtsék a véleményüket és vállalják a szembesítést velem – mert én szívesen vitatnám meg velük a kialakult helyzetet. De nagyon úgy tűnik, hogy ezek az urak, bocsánat a kifejezéséért, de nem tudok másképpen fogalmazni: beszartak a gatyájukba és otthon maradtak, nem vállalva a vitát velem. Noha én szívesen vállaltam volna velük a szembesítést” – mondta péntek délután Leel-Őssy Gábor a Narancs.hu-nak, nem sokkal azután, hogy véget ért a kizárása kezdeményezése miatt összehívott etika bizottsági ülés.

Korábban többször is foglalkoztunk azzal, hogy a gyulai DK-tag a június 9-i súlyos helyhatósági és EP-választási vereség után több FB-posztban és médiumoknak nyilatkozva szükségesnek és elkerülhetetlennek nevezte Gyurcsány Ferenc elnök lemondását a DK éléről. Utóbb pedig azt kifogásolta Leel-Őssy, hogy a július 12-re összehívott etikai bizottsági ülésre nem idézték be Gyurcsányt, aki a gyulai tag szerint a mostani kizárásáig tartó folyamat elindítója volt azzal, hogy 2022 nyarán, korábbi vállalásával szemben, a helyén hagyta azt a területi pártigazgatót, akit a fejük felett neveztek ki, és akivel több választókerület nem tudott együtt dolgozni.

Egy elnökségi határozatra hivatkozva az áll az etikai bizottságnak írt és Gyurcsány jegyezte levélben, hogy Leel-Őssy „magatartása és cselekedetei”, így a Fb-posztjai és az ennek nyomán íródott 444.hu-cikk, illetve a Partizánnak adott interjúja sértették a DK alapszabályát. Méghozzá annak azon pontját, amelyik kimondja: „amennyiben a tag tevékenysége ellentétes a párt erkölcsi normáival, politikai céljaival, vagy más módon veszélyezteti a párt céljainak megvalósítását, illetve sérti annak jóhírét”, akkor etikai eljárás kezdeményezhető ellene.

Ezt a beadványt ismertette elsőként július 12-i ülésén a Domokos Gábor vezette etikai bizottság, majd megadták a szót Leel-Őssynek, aki egy 70 oldalas összeállítást készített a meghallgatásra, ami a 2021 és 2024 közötti időszak idevágó eseményeit mutatta be időrendi sorrendben. Ezt egy projektor segítségével be is mutatta a grémiumnak.

„Másfél óráig beszéltem, olykor indulatosan is, de kellett, mert kijött belőlem az a düh, ami hosszú idő alatt felhalmozódott bennem, ezután ahogy kijöttem a teremből, megkönnyebbülést éreztem. Kértem, világosítsanak rá, mely mondataim nem fedik a valóságot, s azokat is, amelyekkel megsértettem a DK érdekeit és alapszabályát, s mindezt indokolják is meg. Mindent elmondtam, mindent kifejtettem a most mögöttünk hagyott ülésen. Tudatában vagyok igazamnak és jobbító szándékomnak, ha ezek után kizárnak, szívük joga. Ezzel Gyurcsány Ferenc magáról állít ki bizonyítványt” – mondta a történéseket értékelve portálunknak Leel-Őssy.

A gyulai párttagnak csalódás volt, hogy az etikai bizottsági ülésére sem Gyurcsány Ferenc, sem a pártvezetés egyetlen tagja sem ment el, és nem álltak ki az álláspontjuk mellett. Ezt ő sima megfutamodásként értékelte. Hozzátette, ma is szükségesnek látja Gyurcsány lemondását a pártelnöki posztról, de messze nem csak azért, mert a DK a június 9-i választáson súlyos vereséget szenvedett el, hanem azért is, mert a párt vezető testületeit szerinte haszonlesők és élősködők lepték el, akik mélyen megosztják a tagságot, az alapszervezetek pedig bomlanak fel, vagy munkájuk hatékonysága sokat romlott az elmúlt időszakban.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a június 9-i választási vereség után egyértelművé tette, hogy szerinte nem követtek el olyan hibákat, amelyek miatt az elnökségnek vagy az elnöknek le kellene mondani. Másrészt szerinte a lemondás, ahogy több más párt esete korábban mutatta, nem is old meg semmit.https://magyarnarancs.hu/belpol/a-partvezetes-betojt-a-gatyajaba-ertekelte-a-kizarasarol-szolo-meghallgatast-a-gyulai-dk-tag-269498