Kiszámoltuk, hogy kiknek éri meg leginkább otthonfelújítási programmal fűtést korszerűsíteni

 

Egy hőszivattyús beruházás akár pár év alatt visszahozhatja az árát

Már a Kádár-kockák esetében is öt éven belül megtérülhet a hőszivattyús rendszer kiépítése, ha a beruházáshoz támogatást veszünk igénybe az új Otthonfelújítási Program keretében. Házi Péter, a Wagner Solar Hungária Kft. gépészeti üzletágvezetője elmondta, a megtérülési idő annál gyorsabb, minél nagyobb energia-felhasználású az érintett ingatlan. A szakember felhívta egyúttal a figyelmet: aki energetikai korszerűsítésben gondolkozik, annak érdemes mielőbb benyújtania a pályázatot, a kivitelezőknek ugyanis végesek a telepítési kapacitásaik.

A kormány eredeti terveihez képest egyhónapos csúszással, július 1-jén indult el az új Otthonfelújítási Program. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30 százalékos energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. Háztartásonként legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni.

Házi Péter, a Wagner Solar Hungária Kft. gépészeti üzletágvezetője szerint ekkora összegből egy 9 kilowattos, kisebb meleg víz és puffertárolóval rendelkező hőszivattyú kiépítése a jelenlegi piaci környezetben megvalósítható. Kérdésre válaszolva elmondta, ez a rendszer alkalmas akár egy 120 négyzetméteres ingatlan felületfűtésének, és a benne élő négy fő napi 50 literes melegvíz-igényének kielégítésére.

Mint fogalmazott, a jelenlegi rezsiárak mellett egy korszerűtlen gázkazánhoz képest – a kedvezményes fűtési szezonban H-tarifával számolva – a hőszivattyú öt év után már pénzt hoz a konyhára úgy is, hogy az Otthonfelújítási Program keretein belül felvenni szükséges kamatmentes kölcsönt még akkor is havi rendszerességgel fizeti vissza a család.

„Az említett példa a Kádár-kockákra jellemző alapterületű ingatlanokra vonatkozik, de ha ezeknél is nagyobb házakat vizsgálunk, akkor a megtérülési idő akár fele ennyi is lehet. Ha egy 220 négyzetméteres otthont veszünk alapul, abban az esetben már két és fél év alatt pénzünknél lehetünk a megtakarított energiadíjak által. Vagyis minél nagyobb energiafelhasználású az ingatlan, annál gyorsabban megtérül a hőszivattyú telepítésének költsége” – mutatott rá Házi Péter.

A szakember a hőszivattyúk rengeteg előnye között említette a teljesség igénye nélkül azt is, hogy a lokális szén-dioxid kibocsátás mellett a szén-monoxid mérgezéstől sem kell tartanunk, ráadásul a hőleadó felületek fejlesztésével hűteni is tudjuk vele nyáron az ingatlanunkat.

35 ezren biztosan elestek a lehetőségtől

A Wagner Solar Hungária Kft. gépészeti üzletágvezetője kiemelte, a pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos primer energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ugyanakkor a támogatást önmagában hőszivattyú kiépítésére nem lehet elnyerni, azt kombinálni kell nyílászárócserével vagy szigeteléssel.

Van viszont egy kiskapu, ha utóbbiakkal nem szeretnénk feltétlenül élni: Házi Péter szerint a hőszivattyús fűtéskorszerűsítéssel önmagában elérhető a kívánt 30 százalékos energiamegtakarítás, így akár egy db nyílászáró cseréjével is pályázható lehet a hőszivattyús rendszer kiépítése.”

„Ami még a buktatókat illeti, aki a 100 százalékos támogatású uniós napelemes pályázatban részt vett, az a mostani támogatással nem élhet a feltételek alapján. Ez nagyjából 35 ezer háztartást érint” – jelezte.

Házi Péter rámutatott: a program még el sem indult, amikor már több száz jelentkező sorakozott náluk. Mivel a telepítési kapacitásaik végesek, aki komolyan gondolkodik a korszerűsítésben, annak érdemes még júliusban lépnie, hogy ne a kivitelező hiánya miatt kelljen lemondania terveiről. Ő azt javasolja, hogy csak olyan vállalkozókkal szerződjünk, akik egyben képesek kezelni az egész beruházást, akiknek van múltja és vannak referenciái. Külön érdemes rákérdezni a kulcsrakész kivitelezésre, mert a piacon lévő hőszivattyú telepítők gyakran csak a kalorikus kört szerelik készre, a háztartás vízkörére való rákötéssel külön szakembert szükséges fogadnia a megrendelőnek, így gyakran kialakul a klasszikus egymásra mutogatás szituációja. Fontos szem előtt tartani, hogy a tervezéstől ne csak a kivitelezésig, hanem a karbantartási igények kiszolgálásáig elérhető legyen a kiválasztott cég, ahogyan a Wagner Solarra évekkel később is számíthatnak ügyfelei.

Fotó. Lakótelepi környezet most nem jöhet szóba