Amikor a Győri Törvényszék egy ítéletében úgy érvelt, a védett fajok egy-egy egyedének elpusztítása megengedhető, hiszen ezzel a faj még nem pusztul ki

Nektek mi volt a legabszurdabb pillanat az elmúlt pár évetekben? Én szinte az egész életemet a természet védelmének szenteltem, így nem csoda, ha nekem az egyik ilyen az volt, amikor a Győri Törvényszék egy ítéletében úgy érvelt, a védett fajok egy-egy egyedének elpusztítása megengedhető, hiszen ezzel a faj még nem pusztul ki. Ezt olvasva nem tudtam eldönteni, hogy kínomban sírjak vagy nevessek, de végre született egy olyan döntés a Kúrián, aminek őszintén örülhetek veletek.

 

Hatalmas sikert arattunk, egy olyan ítélet született, ami más természetvédelmi ügyekben is irányadó lehet, ezzel túlmutat a Fertő ügyén. A Kúria nem csak a fenti abszurd érvelést minősítette jogszabályt sértőnek, hanem megsemmisítette a Győri Törvényszék korábbi ítéletének egy másik, sorsdöntő fontosságú részét is.

 

Eszerint nekünk kellett volna bizonyítanunk, hogy az egész évben végzett kotrás a Fertőben károkat okoz a természetben, és az ott élő védett állatokat veszélyezteti, elpusztíthatja. Most a Kúria ezzel szemben kimondta, hogy a beruházónak kell bizonyítania, hogy a tevékenysége nem károsítja a természetet.

 

Meggyőződésem, hogy ez az ítélet nagyon sok más szervezetnek is segítségére lesz, hogy hatékonyan és bátran lépjenek fel a rövid távú, szűk csoportok anyagi érdekeit érvényesíteni akaró pusztítás ellen. És ez az egyik legfontosabb cél, amit a Fertő tó Barátai Egyesülettel és a minket képviselő Dr. Gutper Ildikóval elérhettünk. Sikerült egy precedenst adni mindenki kezébe, aki a szövetségesünk lehet hazánk természeti értékeinek megvédésében. Ha te is a partnerünk vagy ebben, kérlek támogasd a munkánkat!

Üdvözlettel:

_MG_6110_pslr2_vágott_800

Dr. Rodics Katalin

természetvédelmi szakértő

Greenpeace Magyarország