Rálőttek Donald Trumpra, akinek a füle sérült meg, a támadót lelőtték

Sajtóértesülések szerint a támadó 180-270 méter távolságból, egy, a rendezvény helyszínéhez közeli épület tetejéről, egy AR-15 jellegű félautomata fegyverből adta le a lövéseket.

Trump a közösségi médiában osztott meg további részleteket a történtekről. Miután megköszönte a titkosszolgálatnak és a hatóságoknak a gyors beavatkozást, valamint megemlékezett a lövöldözés halálos áldozatáról és sérültjeiről, azt írta: „Elképesztő, hogy ilyen megtörténhet az országunkban. Egyelőre semmit sem tudni a lövöldözőről, aki meghalt. Meglőtt, a jobb fülem fölső részét ütötte át a lövedék. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor suhogó hangot hallottam, lövéseket, majd azonnal éreztem, hogy a golyó átszakítja a bőrt. Erősen vérezni kezdtem, akkor jöttem rá, hogy mi történik. ISTEN ÁLDJA AMERIKÁT!”

Pennsylvaniában, Butlerben tartott választási gyűlést Donald Trump, amikor a beszéde hatodik percében durránoskat lehetett hallani, a volt elnök pedig a füléhez kapott. Trump a pódium mögé bújt, azonnal testőrök és biztonságiak vették körbe.

Trump füle vérezni kezdett.

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Majd felálltak, és mielőtt a biztonságiak gyűrűjében elhagyta a színpadot, Trump a jobb kezét felemelve üzent a híveinek. A konvoja azonnal elhagyta a helyszínt.

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP
photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP
photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

A volt elnök szóvivője szerint Trump jól van. Később Trump e-mailt küldött a támogatóinak, azzal a szöveggel, hogy

„soha nem adom meg magam”.

A Butler megyei kerületi ügyész, Richard A Goldinger megerősítette az Associated Pressnek, hogy az elnököt meglövő támadót lelőtték, és a gyűlés egyik résztvevője is meghalt, egy másik néző pedig súlyos állapotban van.

A rendőrség merényletkísérletként kezeli az ügyet.

Ezt az FBI pittsburgi területi irodájának vezető különleges ügynöke, Kevin Rojek is megerősítette. A magyar idő szerint vasárnap reggel 6 körül tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a hatóságok lázasan dolgoznak azon, hogy megpróbálják azonosítani a támadót és az indítékait.

Az FBI nyomozó ügynököket, bizonyítékkezelő csoportokat és más személyzetet küldött ki az ország minden részéből – mondta.

Bűnügyi források szerint a támadónak nem volt személyi igazolványa.

Ez volt Trump utolsó nyilvános választási gyűlése a republikánusok hétfőn kezdődő, országos jelölőgyűlése előtt.

Amerikai politikusok sorra adják ki a közleményeket, amelyekben elítélik a támadást és a politikusokat érő erőszakot. Joe Biden elnök is közölte, hogy értesítették a történtekről, hálás, hogy Trump jól van és már biztonságban, imádkozik érte és a családjáért, és jelezte háláját a titkosszolgálat embereinek is, hogy biztonságba helyezték Trumpot. Biden szerint megengedhetetlen az ilyen típusú erőszak és a nemzetnek egységesen kell elítélnie azt.

Orbán Viktor (vagy az oldala kezelői) az éjszakai időpont ellenére gyorsan reagált a támadás hírére.