A diósgyőri strandfürdőben szombaton megkezdték a vízszolgáltatást a lejtaknával feltárt új forrásból

„A diósgyőri vár szomszédságában, a festői környezetű diósgyőri strandfürdőben szombaton megkezdték a vízszolgáltatást a lejtaknával feltárt új forrásból” – írta 1964. július 1-én az Észak-Magyarország.

Huszonnégy fokos volt

A 60 évvel ezelőtt megjelent cikkből kiderül, hogy a diósgyőri strandfürdő hosszú éveken keresztül nem üzemelt, mert a medencéket vízzel ellátó forrásokat Miskolc ivóvízellátására foglalták le. A Magyar Hidrológiai Társaság miskolci csoportja a város harmadik kerületi lakosságának kérésére alakította meg munkabizottságát. Ez a bizottság társadalmi munkában kezdte meg a kutatást a strandfürdő szomszédságában lévő mészkősziklákban, és kutatófúrásokkal állapította meg a karsztjellegű hegy mélyében a forrás helyét.
„Az országban először mintegy 30 méter hosszú és 9 méter mélységű meredek lejtaknával tárták fel a forrást. A víz a mészkősziklák repedéseiből buzog elő. A forrástól csővezetéket fektettek le mintegy 200 méter hosszúságban a strandfürdőig, s most már percenként mintegy 600 liternyi, csaknem 24 fokos vizet juttat a medencébe. A geológusok megállapítása szerint, ha mélyebbre haladnak, még nagyobb tömegű és melegebb vizet nyernek, ezért az akna mélyítését folytatják. Még 20 métert haladnak a lejtaknával, és a számítások szerint akkor percenként mintegy 1500 liter 25-26 fokos vizet nyerhetnek” – írta 60 évvel ezelőtt a napilap.