A meleg ellen az USA hadserege sikeres

Az amerikai hadsereg tudósai egy egyszerű és könnyen használható módszert találtak ki arra, hogy lehűtsék a terepen lévő katonákat. A megoldást odahaza is bárki kipróbálhatja.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el a következő napokra. A HungaroMet előrejelzése szerint a napi csúcshőmérséklet a 41 Celsius-fokot is elérheti, és az éjszakák sem hoznak igazi felfrissülést. Ilyenkor a legtöbben legszívesebben egész nap csak a klíma alatt hűsölnének, vagy legalábbis gyakrabban vennének kellemes hűtőfürdőt. Mindkettő jó megoldás arra, hogy lehűtse magát az ember, aki azonban gyorsabban szeretné jobban érezni magát, annak érdemes kipróbálnia az amerikai hadsereg erre kifejlesztett módszert.

Bár az amerikai katonák is a jeges fürdőt javasolják, ha ehhez valakinek nincs kedve, elég csak egy nagyobb tálba vagy egy vödörbe hideg vizet engedni, abba pedig jeget tenni – írja a CBS News. Dave DeGroot, az amerikai hadsereg alezredese szerint egy jeges fürdő akár fél Celsius-fokkal is képes csökkenteni a szervezet belső hőmérsékletét, ami talán nem hangzik soknak, de érzetre az, az ember sokkal kellemesebben érzi magát. A kar jeges vízbe mártása ugyanezt a hatást éri el, mivel a vérkeringés a karban lehűtött vért viszi el a szervezet minden részére. A hatás eléréséhez nagyjából fél-egy percre van szükség. A módszert mi is kipróbáltuk.

Működés konfirmálva

Mivel a jégkészítőt technikai okok miatt ezúttal nem lehetett bevetni – ez van, ha az ember egy 11 hónapos gyermeknek előre készíti el az egyheti püréadagot –, a közeli benzinkutakat vettük célba, hogy előre csomagolt jégkockához jussunk. Itt jegyeznénk meg, hogy jelenleg nem létezik jobb üzlet annál, mint bezacskózott fagyasztott vizet eladni embereknek csomagonként 1500 forintért.

A hűtőfolyadékot az amerikai hadsereg módszere alapján készítettük el: vettünk egy nagyobb lavórt, hideg vizet engedtünk bele, majd mehetett bele a jégkocka. Vártunk néhány percet, hogy a jég még jobban le tudja hűteni a vizet, addig a kellemes 37 Celsius-fokos napon süttettük magunkat, hogy a testünk is úgy érezze: itt az ideje egy kis hűsölésnek.

A forróság miatt a jégkocka gyorsan olvadt, cserébe viszont kaptunk egy igen kellemesnek mondható, 12,4 Celsius-fokos vizet. Az alsókarok merítése nagyjából egy percig tartott. Azon túl, hogy az elején kellemetlenül hideg volt a víz, egész gyorsan hozzá lehetett szokni, fél perc után pedig már kellemes érzést okozott.

HVG

Az egy perc letelte után valóban jobb lett közérzet, elsősorban a homloknál és fejnél lehetett azt érezni, hogy múlik a kimelegedés érzése – a helyét kellemes komfortérzet vette át –, de a felsőtestnél is hasonló változást lehetett tapasztalni. Rossz hír, hogy a hatása nem tartott sokáig, 10 perc után pedig már szinte ugyanúgy éreztük magunkat, mint a teszt előtt.

Hasznos lehet

CBS News beszámolója szerint az amerikai hadsereg kutatói azért fejlesztették ki a módszert, hogy minden körülmények között, még a nagy hőségben is frissen tudják tartani a katonákat. Az Egyesült Államokban nagyjából 1000 olyan speciális asztal és tárolóegység van, ami a katonák hűtését szolgálja, de ugyanezt a módszert használják a tűzoltók és a NASA is.

Ilyesmit idehaza is több helyen lehetne alkalmazni. Jeges pontokat könnyen fel lehetne állítani a vasútállomásoknál, a villamos- és buszmegállóknál, de az építkezéseken és minden olyan helyen nagy hasznát lehetne venni, ahol muszáj a szabadban dolgozni.

A forróságban pedig emellett ugyanazok a tanácsok érvényesek, mint bármikor máskor: igyon mindenki megfelelő mennyiségű vizet, maradjon hűvös, árnyékos helyen, ne menjen a napra 11 és 18 óra között, ha pedig muszáj kimozdulni, akkor használjon fényvédő krémet a leégés ellen.