A Nippon Steel kísérleti acélmintákat küld a Miskolci Egyetemnek

A Nippon Steel vállalta, hogy kísérleti acélmintákat biztosít a Miskolci Egyetem számára, lehetővé téve ezzel további fizikai szimulációs és törésmechanikai vizsgálatok elvégzését. Ez az együttműködés várhatóan mindkét fél számára gyümölcsöző lesz: az egyetem hozzáférhet a legmodernebb acélipari anyagokhoz és technológiákhoz, míg a Nippon Steel profitálhat a magyar kutatók szakértelméből és az egyetem fejlett laboratóriumi infrastruktúrájából.

A látogatás hátterében a Nippon Steel által nemrég kifejlesztett HYDREXEL nevű speciális acél áll, amely kiemelkedő ellenállóképességgel rendelkezik a hidrogén káros hatásaival szemben még nagy nyomás alatt is. Ez az innovatív anyag kulcsfontosságú szerepet játszik a hidrogén üzemanyagként való elterjedésében, hiszen már számos hidrogéntöltő állomáson alkalmazzák.

A szakmai kapcsolat gyökerei a 2022-es tokiói Nemzetközi Hegesztési Intézet éves közgyűlésére és konferenciájára nyúlnak vissza, ahol a Miskolci Egyetem Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének munkatársai először találkoztak a japán vállalat képviselőivel. Ez a kezdeti kapcsolatfelvétel vezetett a mostani, tartalmas szakmai eszmecseréhez. A látogatás során a távol-keleti vendégek megismerhették az intézet kutatás-fejlesztési tevékenységét és a delegáció tagjai is előadásokat tartottak a miskolci szakembereknek. Az elméleti előadásokat követően a látogatók gyakorlati bemutatókon is részt vehettek, egy izgalmas csőrepesztő vizsgálatot is végignézhettek, valamint az egyetem 3D Laboratóriumába is betekinthettek.

Az ilyen kapcsolatok nem csak az érintett intézmények számára előnyösek, de hozzájárulnak a globális technológiai fejlődéshez is: a HYDREXEL acél és az ehhez kapcsolódó kutatások fontos szerepet játszhatnak a jövő hidrogénalapú gazdaságának kialakításában, ami a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcseleme lehet.

Forrás: Miskolci Egyetem