Miskolc speciál.  Medence nélküli szökőkút, de ez is bizonytalan

A szoborpár mellett jó ideig egy szökőkút is működött, ami aztán leállt és ezzel egyidejűleg megkezdhette munkáját az enyészet. Az utóbbi időben a volt szökőkút medencéje leromlott, elkeserítő állapotban volt. Maga a szobor igazából tisztításra, rozsdamentesítésre vár, persze ez restaurálással ér fel és nem végezheti el akárki. A medence azonban teljesen szétfagyott, erodált a beton, nagyrészt hiányzik a mozaikborítás, megsemmisült a vízrendszer.

Megújult a környék is

Tavasszal munkálatok kezdődtek a Győri kapui Emberpár környékén. Mint megtudtuk, dr. Simon Gábor, a terület jelenlegi önkormányzati képviselője kezdeményezésére a szoborpár környezetében lévő korábbi szökőkút rekonstrukcióját végzik el a képviselői fejlesztési alap terhére. A kivitelezés költsége 15 millió forint volt, amely tartalmazta a korábbi medencetér leválasztását, a fennmaradó térben egy új szökőkút megépítését. A térburkolat cseréje a szökőkút környezetében és dísznövények telepítése érintette még a tér rekonstrukcióját.

Rendbehozták a régi medencét

Dr. Simon Gábort az építés idején kérdeztük a részletekről. Elmondta: a szobor környékének rendbehozatalára, átalakítására volt pénz, illetve az újfajta, medence nélküli szökőkút kialakítására. A volt szükőkút medencéjéből virágoskertet alakítottak ki. A fennmaradó kisebb részen olyan medence nélküli szülőkút kapott helyet, mint ami – nagyobb formában – például a II. János Pál pápa téren, vagy az Erzsébet téren működik.

Víz nélkül nincs szökőkút

A gond az, hogy amíg a virágágyás pompázik, a beígért szökökútnak – a működésének – azonban se híre, se hamva. Azt a képviselő is jelezte, a közművek, a gépészeti munkák elvégzése és engedélyeztetése időbe telik. Nos, ez az idő még mindig tart és egyelőre senki sem tudja megmondani, meddig. 

boon.hu