A hajrában is betaláltak a spanyolok, negyedszer nyerték meg az Európa-bajnokságot

A spanyol labdarúgó-válogatott Nico Williams és Mikel Oyarzabal góljainak köszönhetően 2-1-re legyőzte Angliát a 2024-es Európa-bajnokság döntőjében, így története során negyedik alkalommal ülhetett fel a kontinens trónjára.

Az első 45 (plusz a két perc ráadás) mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést hozott, amit a spanyolok kapusa, Unai Simón a ráadás első percében magabiztosan védett. A mezőnyben zajlott inkább a játék, a spanyolok voltak kezdeményezőbbek, de az angolok is el-el jutottak azért az ellenfél kapujának előterébe.

A térfélcserét követően aztán gyorsan megszerezte a vezetést Spanyolország: Lamina Yamal remekül indult a kapu felé jobbról, keresztlabdája pedig üresen találta Nico Williamst, aki ballal egyből kilőtte a hosszút. Három perccel később pedig már Dani Olmo került helyzetbe, ő azonban a lövés pillanatában eltörte a labdát.

Jó negyedóra kellett Angliának, hogy magához térjen, ekkor Harry Kane-t centerposzton Ollie Watkins váltotta. Ettől függetlenül a spanyoloknak is megvoltak a helyzeteik Yamal és Fabián Ruiz révén, viszont a 73. percben Cole Palmer – aki nemrég csereként állt be – egy remek ballábas, távoli lövéssel kiegyenlített.

A 82. minutumban Olmo, Williams és Yamal szemre is tetszetős támadást vezetett, de Jordan Pickord védeni tudott, három perccel később azonban a szintén csereként beállt Mikel Oyarzabal érkezett mesterien középen Marc Cucurella lapos beadására, és ismét előnybe juttatta a spanyolokat.

Sokak szerint a 2024-es Eb minden idők egyik legunalmasabbja volt, de az a spanyol válogatott emelhette magasba a trófeát, amely a legtöbb gólt szerezte a tornán, és legyőzte Olaszországot, Németországot valamint Franciaországot is. Nem érdemtelen a negyedik Eb-címük.

magyar válogatott a legutóbbi Eb-hez hasonlóan ezúttal is a csoportkörben kényszerült búcsúzni. A tornának igazán nagy meglepetéscsapata nem volt, de jól teljesítettek a hollandok, akik a négy közé jutottak, a törökök, akik éppen ellenük búcsúztak a nyolc között, vagy a georgiaiak, akik továbbmentek csoportjukból.

A torna legjobb játékosa Rodri lett, akit a döntő félidejében sérülés miatt le kellett cserélni. A legjobb fiatal játékosnak járó díjat Yamal kapta.