Sárlavina.  Pavel Bekeš szerint egy szlovák és egy lengyel nő az áldozat

A heves esőzések következtében sárlavina alakult ki csütörtökön a Bélai-Tátrában fekvő Zár (Ždiar) község melletti Monk-völgyben (Monkova dolina). A TV Joj híradása szerint a sárlavina magával sodort két turistát, akik a helyszínen életüket vesztették. A Pavel Bekeštől, Zár község polgármesterétől származó információ szerint egy szlovák és egy lengyel nő az áldozat.
A sárlavina elérte azt a menedéket, ahová a turisták behúzódtak az eső elől. Az első információk szerint többen ott rekedtek. A Szlovák Köztársaság sürgősségi egészségügyi szolgálatának operatív központja közösségi oldalán közölte, hogy 16 fő rekedt az esőbeállóban, az előzetes információk szerint közülük négyen sérültek meg. Időközben a helyszínre érkezett a Hegyi Mentőszolgálat (HZS), a sürgősségi mentőszolgálat két tagja és két mentőhelikopter, akik megkezdték az esőbeállóban rekedt turisták evakuálását.

A menedékhelyen rekedtek a turisták

Az egész fél tizenkettőkor kezdődött, amikor a faluban harmadik fokozatú árvízvédelmi készültséget, majd 12 óra után rendkívüli helyzetet hirdettek. Bekeš szerint olyan intenzív eső és a jégeső esett, hogy szó szerint a szemük láttára emelkedett a vízszint.

Villámárvíz csapott le egy esőbeállóra a Tátrában, két kiránduló életét vesztette-1
Monk-völgy
Forrás: Nagy Árpád

A faluban azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Amikor értesültek az esőbeállóban rekedt turistákról, olyan férfiakat mozgósítottak, akiknek van tátrai tapasztalatuk. A helyszínre azonban a nagy víz miatt nehézkes volt eljutni, a víz több helyen elzárta az utat, végül azonban sikerült elérni a turistákat. „Beszorultak az esőbeálló alá, ahol a kövekkel kevert sáros áradat betemette őket” – magyarázta a polgármester a TV Jojnak. A polgármester nem emlékszik, hogy valaha is ilyen mennyiségű víz folyt volna át a faluban, mint most.

A sárlavináról készült videó itt nézhető meg!

Lezárták a turistautat

A területen a közelmúltban megnyitott tanösvény vezet keresztül, így rengeteg turista tartózkodott a völgyben, hiszen ez a Bélai-Tátra fő turistaútja. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatósága a közösségi oldalán figyelmeztetett, hogy a Monk-völgyön keresztül a Széles-nyereg (Široké sedlo) felé vezető turistaúton földcsuszamlás történt, a jelzett turistaút járhatatlan. „A zöld jelzésű turistaút további intézkedésig zárva tart. Az említett helyet érdemes elkerülni, a következő napokban ne tervezzenek túrát ezen a területen” – tették hozzá.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk