Trump merénylőjét korábban republikánus szavazóként regisztrálták

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett – írja az MTI.

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.

Egy tanú a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy látta, amint egy férfi puskával a kezében egy épület tetejére tart, és figyelmeztette a rendőröket erre, de nem történt semmi. 3-4 perccel ezután dördültek el a lövések. A tanú biztos benne, hogy az a férfi lőtt, akit ő látott, mivel látta azt is, ahogy a titkosszolgálat emberei lelövik.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

A támadóról és motivációjáról eleinte nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték.

Az FBI később elárulta, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből, a támadás helyszínétől mintegy 50 kilométerre fekvő Bethel Parkból származó férfiról van szó. Thomas Matthew Crooksnak hívják, az FBI a DNS-teszt elvégzését követően közölte a nevét.

CNN szerint korábban republikánus szavazóként regisztrálták, 2021-ben viszont már demokrata-párti csoportnak adományozott pénzt. Az Egyesült Államokban a polgárok regisztrálhatnak aszerint, hogy melyik párt áll hozzájuk közelebb, de nem kötelező aszerint szavazni

A rendőrség képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.