8 film, ami radikálisan megváltoztatja az életszemléleted!

Olyan filmeket ajánlunk, ami garantáltan pozitív hatással lesz az életünkre.

Álmok egy életről – Dreams of life (Carol Morley, 2011)

Carol Morley által készített “Dreams of a Life” című brit dokumentumfilm az a fajta film, amely sok ember érdeklődését felkelti, de aki meg is nézi, annak garantáltan megváltoztatja az életét.

Egy 38 éves nő igaz történetét meséli el, aki egyedül halt meg londoni lakásában, de az élettelen holttestet három évvel később fedezték fel. Szomorú történet a magányról és a külsőségek fontosságáról, arra késztet, hogy felhívd mindazokat, akik közel állnak hozzád, akikkel egy ideje nem beszéltél. A film az emberek közötti kapcsolatok fontosságát, és annak életmentő jelentőségét mutatja be.

Az elefántember – The elephant man (David Lynch, 1980)

Ettől a filmtől garantáltan mindenkinek könny szökik a szemébe. David Lynch egyik legérzelmesebb alkotása John Merrick történetét meséli el, egy férfiról, akit súlyos testi fejlődési rendellenességei miatt végül inkább állatként kezelnek mások.

A nagy szívvel megáldott Merrick ugyanolyan normális, mint mindenki más. Valójában jobban képviseli az emberiséget, mint bárki más a filmben, mert mindig a legjobbat látja másokban. Az Elefántember arra ösztönöz, hogy fedezzük fel, és mélyüljünk el azokba az előzetes elképzeléseinkben, amelyeket a tudatalattinkban őrzünk.

Egy makulátlan elme örök ragyogása – Eternal sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004)

Aki élt már át fájdalmas elválást, tökéletesen megérti a Michel Gondry által 2004-ben bemutatott film mondanivalóját. Jim Carrey és Kate Winslet főszereplésében láthatjuk, hogy milyen, amikor egy pár szakítás után úgy dönt, hogy egy olyan eljárásnak veti alá magát, amely segítségével törölni szeretnék a közös emlékeket.

A cél az volt, hogy mindenki a múlt terhe nélkül folytathassa életét, új kapcsolatokat alakíthasson ki. Az emberi kapcsolatok szépségéről szóló film, azt sugallja, hogy a szerelmet soha nem lehet igazán elfelejteni.

Harold és Maude – Harold and Maude (Hal Ashby, 1971)

Harold és Maude egy olyan film, amely egyszerre sírós és nevetős. Ebben a Hal Ashby által rendezett romantikus vígjátékban az ifjú Harold találkozik a 79 éves Maude-dal, kapcsolatuk a temetési szolgáltatások iránti bizarr szenvedélyük miatt alakul ki. Míg Harold szereti, ha emlékeztetik a halál elkerülhetetlenségére, a temetések arra ösztönzik Maude-ot, hogy értékelje az életet. Hamarosan meglepő kapcsolat alakul ki kettejük között, amiből mindkettőjüknek van mit tanulnia.

Élni – Ikiru (Akira Kurosawa, 1952)

Akira Kurosawa japán rendező szamuráj akciófilmjeiről ismert, de egyik legjobb alkotása mégis egy drámai alkotás lett.

Ikuru egy bürokrata történetét meséli el, aki a munkájának szentelt évek után kétségbeesetten keresi az élet értelmét. A férfinál végső stádiumú rákot diagnosztizálnak, melynek hatására teljesen más perspektívából kezdi nézi az életet. Ez a film arra ösztönöz, hogy vegyük számba, hogyan is szeretnénk eltölteni értékes időnket itt a Földön.

It’s such a beautiful day (Don Hertzfeldt, 2012)

Egy gyönyörű és egyszerű animáció egy neurológiai betegséggel küszködő férfiról, az It’s Such a Beautiful Day olyan témákat dolgoz fel, mint a magány, az őrület érzése és a személyes identitás.

Don Hertzfeldt filmje humorral és filozófiai témák megszólításával arra kéri a nézőt, hogy nézzen önmagába, és tegye fel magának ugyanazokat a kérdéseket, amelyek a filmben is felmerülnek. Az őszinte válaszok megváltoztathatják az egész életszemléletet.

“Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Brussels” (Chantal Akerman, 1975)

Jeanne Dielman, Chantal Akerman rendező 1975-ös filmje a feminista mozi reprezentatív darabja, amely lassú narratívával írja le a nők kötött és banális életét a férfitársadalomban. Bármely nő számára, aki ezt a filmet nézi, kellemetlenül ismerősek lesznek azok a fárasztó jelenetek Jeanne-nel, akit Delphine Seyrig alakít, és aki fárasztó háztartási feladatokat lát el.

A Far Out szerint a Jeanne Dielman című filmet nehéz megnézni, három és fél órás az időtartama. De ha időt szánsz rá, hogy megnézd, az mindenképpen megváltoztatja az életszemléletedet, és elgondolkodtat a patriarchális berendezkedésű társadalom elnyomó természetén.

2022-ben a Sight & Sound magazin a Jeanne Dielman-t minden idők legjobb filmjének minősítette, a filmkritikusok 1952 óta ezt a kiadványt állítják össze évente.

Titkok és hazugságok – Secrets and lies (Mike Leigh, 1996)

Az 1996-ban megjelent “Secrets and Lies” egy fekete nő történetét meséli el, aki rájön, hogy biológiai anyja valójában fehér. Hortence útnak indul, amely során megpróbál kapcsolatba lépni biológiai családjával, ami jelentős érzelmi zavart okoz minden érintett számára.

Mike Leigh filmje a család erejéről szól, amely kétségtelenül arra ösztönöz, hogy elgondolkozzunk a szeretteinkkel való kapcsolatunkon. Ne rejtegessünk titkokat, legyünk őszinték, fogadjuk el azokat a furcsa vagy váratlan eseményeket, amelyekkel olykor meg kel