Skip to content

Rágalomhadjáratról és gyanúsan időzített cikkről beszélnek a magyarországi ortodoxok

Mélyen felháborított minket, hogy július 5-én, a fenti online portálokon (itt a HVG írását is megemlítik – a szerk.) írás jelent meg annak a Georgij Szuzukinak – a metropolita egykori szubdiakónusának – a közlései alapján, aki kirabolta a püspöki rezidenciát, és akit a rendőrség ezért és más bűncselekményekért is köröz. (…) A cikk úgy tűnik, „előre megrendelt” volt. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke moszkvai látogatásának napjára időzítették” – írja a magyar egyházmegye papsága nyílt levelében.

A Novaja Gazeta viszont tagadja, hogy kifejezetten Orbán Viktor moszkvai látogatására tartogatta az egyébként igen időigényes nyomozás eredményeképpen létrejött cikkét. Mint írják, a magyar egyházmegye papságának levelében megfogalmazott fenti állítást nem támasztották alá semmivel, illetve a lap azt is hozzátette, hogy a cikk élesítésének és Orbán Viktor látogatásának nem volt semmi közük egymáshoz.

Kim Nyikolaj, a magyar egyházmegye szóvivője az előre bekészített cikk elméletét a TASZSZ-szal is megosztotta, illetve kétségbe vonta a Szuzuki által rögzített hanganyagok hitelességét is.

„Csakis egy bírósági eljárás keretei között lezajlott szakértői vizsgálat adhat választ az illegális körülmények között rögzített beszélgetések hitelességével kapcsolatos kételyekre” – jelentette ki Kim az orosz állami hírügynökségnek.

Kim ezen felül kiemelte azt is, hogy Szuzuki homoszexuális hajlamokkal rendelkezett és meleg társkereső oldalakra is regisztrált, továbbá gyerekpornót tartalmazó weboldalakat látogatott.

A szóvivő arról is beszélt, hogy szerinte nincs semmi különös abban, hogy Hilarion magyar útlevéllel rendelkezett. Az Oroszország határain kívül szolgáló püspökök a legtöbb esetben rendelkeznek a fogadó ország útlevelével. Ehhez képest a magyar kormány semmi konkrétumot nem volt hajlandó elárulni arról, hogy Hilarion miként juthatott meglepő gyorsasággal magyar állampolgársághoz.

Itt meg kell jegyeznünk, némi büszkeséggel, hogy Kim azt is feltételezte, hogy az „ellenzéki magyar médiában” szinte azonnal megjelent a Novaja Gazeta által közölt hosszú szövegnek a fordítása, ami egy további bizonyíték az akció előkészítettségére. Ugyanakkor a valóság az, hogy az orosz lap cikkét elsőként a magyar sajtóban a hvg.hu közölte és semmiféle fordítást nem kaptunk hozzá, azt mi végeztük el, miután olvastuk az eredeti, orosz nyelvű anyagot.

A Novaja Gazeta ráadásul a legfrissebb Hilarionról szóló anyagában szemlézte azt a riportunkat is, amit Vácdukán készítettünk, ahol a helyiek fényképről képesek voltak azonosítani a metropolitát és megerősíteni, hogy komoly bulikat rendezett a főpap az általa korábban megvásárolt kastélyban.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük