Erdőben 27, aszfalton 62 fokot mért

Hőkamerával nézték meg, mekkora különbség van a hőmérsékletben a város különböző területein.

Amíg árnyékos, sűrű növényzettel borított erdős területen 27,5, addig a napsütötte aszfalton 62,1 Celsius-fokot mértek Heves megyében – írja a hvg.hu.

Már több mint 3600-an osztották meg azt a megdöbbentő Facebook-bejegyzést, amely jól szemlélteti, hogy a nagy melegben mekkora jelentősége a környezeti tényezőknek. A posztíró, Mocsári Balázs hétfő délután 15 órakor mérte meg egy hőkamera segítségével, hogy a különböző, városi területeken milyen hőmérsékleti értékeket lehet mérni Heves megyében.

A legalacsonyabb értéket az árnyékos-füves részen lehetett mérni, a legmagasabbat pedig a napsütötte aszfalton rögzítette, a kettő között pedig 34,6 Celsius-fok volt a különbség.

Azt találta, hogy még a napos, füves területen is 35,1 és 55,6 Celsius-fok közti értékeket mutat a hőkamera, de egy sűrű növényzettel borított erdős részen a maximális hőmérséklet 29,2 Celsius-fok volt. A posztja rámutat az árnyékok fontosságára, ugyanis a mérőeszköz csak maximum 38,46 Celsius-fokot mutatott ott, ahol az aszfaltra nem süt a nap.

Varga ANDREÁNAK IS MELEGE VAN. ARCHÍV fotó