Hogyan kell betörni egy autó ablakát?

Hogyan célszerű betörni az ablakot?

A szélvédővel nem érdemes próbálkozni, mert a beleépített fólia miatt különösen erős. A sötétített és bevont oldalablakok általában szintén stabilabbak, mint az átlátszó ablakok. Nagy, kemény és hegyes tárggyal – például kővel – kell betörni az oldalablakot, mégpedig lehetőleg azt, amelyik a legtávolabb van az utastól. A segítő tekerje be a kezét valamivel, hogy ne vágja meg magát.

Hogyan reagál a szervezet a szélsőséges hőségre?

Melegben a test felszínén lévő erek kitágulnak, hogy növeljék a bőr vérellátását. Ily módon a hő a test középpontjából kifelé áramlik, majd a környezetbe távozik. Ezt a folyamatot az izzadás is elősegíti. Autóban ülve azonban sokkal kisebb az a bőrfelület, amelyen az izzadság el tud párologni.

A fokozott vérkeringés a szív- és érrendszert is nagyon megterheli. A vérnyomás csökken, a szívverés szaporább lesz. Ha a test saját mechanizmusai már nem elegendőek ahhoz, hogy a testhőmérsékletet a normális tartományon belül tartsák, fennáll a hőguta veszélye. Ez görcsökhöz, eszméletvesztéshez, kómához és végül keringési elégtelenség miatti halálhoz vezethet.

Miért érinti ez különösen a gyermekeket?

A gyermekek testfelülete testsúlyukhoz képest nagyobb, mint a felnőtteké, ezért gyorsabban veszik fel a hőt. Ugyanakkor a gyermekek a serdülő kor eléréséig kevesebbet izzadnak, és kevesebb a vérük. Mindez megnehezíti a hő leadását, így gyorsabban túlmelegednek.

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Jonas Walzberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP