Éppen ötvenéves az Árucsarnok a Búza téren

Miskolcon, a Búza tér nyugati oldalán egy szokatlan formájú, panelekből összeszerelt épület magasodik. A Miskolci Áfész számára méreteit tekintve az országban a legnagyobb, mintegy 1600 négyzetméter alapterületű ABC-áruház épül” – írta 1974. július 20-án az Észak-Magyarország. Az 50 évvel ezelőtti cikk a címében is az ország leendő legnagyobb ABC-áruházaként emlegeti a boltot, s mint írták, októberben tervezték megnyitni. Az üzlet  – a cikk illusztrációjaként megjelent, nem túl jó minőségű fotón hasonlóképpen néz ki, mint ma – nem más, mint az Árucsarnok, azaz a nagy COOP-áruház.

Az építkezés két évvel korábban kezdődött

„Már hat évvel ezelőtt megállapodás született az Áfész, a SZÖVOSZ és a városi tanács között egy, a Búza téren megépítendő ABC-áruházra. Azonban csak 1972 őszén kezdődött meg az építkezés, amely hamarosan vita tárgya lett” – olvasható az 50 éves lapszámban. Mint írták, az akkori Belkereskedelmi Minisztérium által ajánlott tervek közül választották ki ezt a típust, amely teljesen újszerű volt, a kereskedelmi szakemberek véleménye alapján teljes egészében kielégítette az 50 évvel ezelőtti kereskedelmi igényeket.

Augusztus közepe volt az eredeti határidő

„Az áfész vezetői tanácskozásra hívták össze a beruházó, a kivitelező és más közreműködő vállalatok képviselőit, a kivitelező Borsod megyei Tanácsi Építőipari Vállalat a többletmunkák ellenére szerződésben vállalta, hogy 1974. augusztus 15-ig eleget tesz kötelezettségeinek, és biztosítja a hiánypótlás nélküli teljes befejezést” – írta a lap. Hozzáfűzték, ez annál is fontosabb, mivel bonyolult technikai berendezéseket kellett felszerelni az áruházban. így például mobil hűtőkamrákat. „A neonreklámot és a külső, eloxált alumíniumbontást a VIMELUX készíti. Sürgették a raktárak álmennyezetének, valamint a külső kábelcsatlakozások szerelésének a meggyorsítását”.

Az épp 50 éves áruház a Búza téren – ma reggel
Fotó: ÉM

Nem csak a legnagyobb, a legmodernebb is

„Az áfész vezetői felhívták a tanácskozás részvevőinek a figyelmét arra, hogy amennyiben a hónap végéig megkezdhetik a technikai és technológiai berendezések üzempróbáját, abban az esetben szeptember közepén az ABC-áruházat átadhatják árufeltöltésre, és október 15-én megnyithatják Miskolc és az ország egyik legnagyobb és egyben legmodernebb ABC-áruhazát” – olvashatták 50 éve a miskolciak, és bizonyára nagyon várták a nyitást. S mint látjuk – ha azóta sokszor meg is újult – az épület ma is áruházként működik.