Öt bizonyíték, hogy Magyar Péter saját médiát épít
Forwarded this email? Subscribe here for more

Öt bizonyíték, hogy Magyar Péter saját médiát épít

Magyar Péter felforgatja a teljes médiát: tarol a Facebookon, kommentekben politizál, harcol a kormánymédiával, beszólogat a kormánykritikus lapoknak. Elemzés Magyar Péter és a média viszonyáról.

READ IN APP

“Szeretnénk a Youtube-csatornánkat felfejleszteni, és a jövőben a legtöbb videós beszélgetést itt bonyolítani. Ez a legnagyobb videómegosztó, tulajdonképpen egy tévéként funkcionálhat” – ezekkel a szavakkal indította be Magyar Péter múlt vasárnap a magáról elnevezett új műsorát, a Magyar Infót. A kormányinfóra csak annyiban hasonlít ez a műsor, hogy a heti, aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdésekre válaszol egy politikus, de itt nem újságírók kérdeznek élőben, hanem Magyar olvassa fel az általa kiválasztott nézői, választói kérdéseket.

Az élő videós bejelentkezés mint politikai eszköz a választók tájékoztatására nem újdonság, Márki-Zay Péter is tartott ilyen vasárnapi tájékoztatókat a miniszterelnök-jelölti kampányában, a DK is rendezett árnyékkormányinfókat.

Sokkal inkább újdonság az a megközelítés, hogy Magyar kimondottan egy saját média építését tűzte ki célul, és a csatorna elérésének a bővítésével és más tiszás politikusok jövőbeni bevonásával egy kvázi Tisza-televíziót szeretne ebből csinálni.

Ez a példa csak egy a sok közül, amely rávilágít, hogy Magyar nagyon tudatosan kezeli a médiamegjelenéseit, és komoly stratégiai tervei vannak a média területén is.

Magyar Péter alapvetően máshogy kezeli a médiát, mint amit korábban magyar politikusoktól láthattunk: az elsődleges terepe a Facebook-oldala, amely már a kampányban nagy elérésű hírforrás lett, fontos politikai bejelentéseinek fóruma; a Facebook segítségével, mások oldalához kommentelve rendez el politikai vitákat is. Nem véletlenül lett Magyar elválaszthatatlan a telefonjától.

Magyar emellett bátran szembeszáll, sőt, provokálja az őt lejárató kormányzati médiát; tüntetésekkel fenyegeti a közmédiát; és nyíltan kritizálja vagy hitelteleníti, propagandistázza a kormánykritikus médiát is, ha neki nem tetsző címet vagy cikket talál. A mostani elemzésben azt nézem végig, hogy Magyar milyen eszközökkel hozott és hoz változást a magyar média viszonyaiban, és hogy ezzel milyen stratégiai célt szeretne elérni.

Ezen az öt ponton megyünk végig:

1. Közösségi média: a fő kommunikációs csatorna

2. Kormánykritikus média: kihasználja, hogy nem mernek kritikusak lenni

3. Kormányzati média: szembeszáll és néven nevezi őket

4. Közmédia: nyomást ígér, ki akarja kényszeríteni a szereplését

5. Saját média építése: kulcskérdés 2026-ra

Ha szeretnél ilyen elemzéseket olvasni, és iratkozz fel, és anyagilag is támogasd a hírlevelet!