Édes Erdély itt vagyunk… Az RMDSZ nem támogatta, hogy felvegyék Magyar Péteréket

Az RMDSZ nem támogatta, hogy felvegyék Magyar Péteréket a néppárti frakcióba

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozik a szövetség eredményváró rendezvényén, tőle jobbra Winkler Gyula EP-képviselő
photo_camera Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozik a szövetség eredményváró rendezvényén, tőle jobbra Winkler Gyula EP-képviselő Fotó: Kiss Gábor/MTI/MTVA

Magyar Péter közlése szerint az Európai Néppárt frakciója 97 százalékos többséggel szavazta meg, hogy felvegyék a Tisza Párt képviselőit. Lassan kiderül, hogy ki volt az a pár képviselő, aki ellenezte ezt:

  • a KDNP-s Hölvényi György, aki emiatt ki is lépett a legnagyobb európai parlamenti frakcióból,
  • illetve az RMDSZ két képviselője, akik viszont egyelőre maradnak.

„Magyar Péter felvételét az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták, erkölcsi és politikai okokból kifolyólag” – írta a frissen újraválasztott Winkler Gyula a Transtelexnek. „Egy blokk szavazás volt 14 felvételi kérelemről” – írta még az EP-képviselő, mire az erdélyi lap visszakérdezett: vagyis mindenkit elutasítottak, azért, hogy a Tisza Párt képviselőit elutasíthassák? Erre már nem érkezett válasz.

A magyar kormánnyal szoros szövetségben létező RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor korábban azt nyilatkozta, hogy „egyrészt a néppárti tagság, ma még nem kérdés. Az messzibb van, szerintem ebben az esztendőben nem is fog fölmerülni, mert ahhoz kongresszus kell, ahhoz politikai közgyűlés kell, ettől túl messze vagyunk.”