Hiábavalónak tűnnek Izrael elrettentés-akciói

MOHAMMED HAMOUD / GETTY IMAGES
Tüntetők puskákat, jemeni és palesztin zászlókat lóbálnak, miközben jelszavakat skandálnak a palesztin néppel és a folyamatban lévő izraeli háború ellen szolidaritást vállaló tüntetésen 2024. július 19-én a jemeni Szanaában.
Izrael biztonságpolitikai gondolkodását továbbra is az elrettentés igénye határozza meg. A jemeni húszik esete ugyanakkor épp azt igazolja az eddigieknél is világosabban, hogy ez a stratégia nagy valószínűséggel már nem működik.

Kis túlzással tavaly október óta hetente történik „precedens nélküli”, a maga nevében kivételes esemény a Közel-Keleten. Izrael történetének legnagyobb terrortámadását, a 21. század legnagyobb napi halálos áldozatszámát adó gázai háborút, valamint az Izrael elleni első közvetlen iráni támadást követően az elmúlt napokban újabb két példátlan eseménnyel bővült a sor.

  • A jemeni húszik elkövették történetük első halálos áldozattal járó dróntámadását Tel Avivban, amely során legalább egy ember meghalt és tíz megsebesült.
  • Erre válaszul Izrael, szintén történetében először, válaszcsapást mért a húszik által irányított jemeni város, Hudejda kikötőjére.

A támadás nem csak ebből a szempontból volt különleges. Az izraeli légierőnek ez volt az ország határaitól legmesszebb, mintegy 1800 kilométerre elkövetett akciója. Ez a távolság nagyobb, mint ami Izrael határai és Irán fővárosa, Teherán között van, és megfelel annak,mintha a magyar légierő Ciprust vagy Spanyolországot bombázná.A légicsapásban vasárnapi adatok alapján hárman meghaltak, és majdnem száz ember megsebesült, ráadásul, mivel az izraeli vadászgépek egy olajlétesítményt találtak el, a tűz apokaliptikus látványt nyújtott.https://24.hu/kulfold/2024/07/22/izrael-hamasz-gazai-haboru-jemen-hudejda-huszik-raketak-elrettentes-akciok/