Slamó nem jön. Mit Miskolc adhatott – régi EDDA-dalok szólnak

A “Zártosztály találkozó” néven meghirdetett koncertsorozat két állomása lesz: július 26-án Budapesten a Barba Negra szórakozóhelyen, majd július 27-én Miskolcon az Ady Endre Művelődési Házban.

Az esemény különlegessége, hogy hét egykori EDDA-tag fog együtt színpadra lépni, köztük olyan legendás zenészek, mint az Amerikából hazalátogató Barta Alfonz, valamint Zelencz László, Csapó György és Fortuna László.

A koncertek során a zenekar két legsikeresebb korszakából, az 1977 és 1987 közötti időszakból válogatott huszonkét dal csendül majd fel. A repertoárban olyan közkedvelt slágerek szerepelnek, mint a Kölyköd voltam, az Elhagyom a várost és a Gyere őrült. Ez a rendezvény egyedülálló lehetőséget kínál a rajongóknak, hogy újra átélhessék az idén ötven éves EDDA fénykorának hangulatát.

Barta Alfonz (Talfi), aki a zenekar feloszlása után hosszú ideig Svájcban, majd az Egyesült Államokban élt, kifejezetten erre az alkalomra utazik haza. Az egykori billentyűs elmondta, hogy a Zártosztály jelenlegi tagjaival való együttműködés rendkívül gördülékeny, szinte olyan, mintha az idő megállt volna. Barta hangsúlyozta, hogy ezek a ritka fellépések teljesen visszahozzák a régi koncertek hangulatát.

Az esemény kapcsán felmerült, hogy esetleg ez lehet az utolsó alkalom, amikor a hét egykori EDDA-tag együtt lép színpadra. Barta Alfonz óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, utalva arra, hogy a jövő kiszámíthatatlan, és nem lehet tudni, mi történik a következő években.

A miskolci koncerthez egy különleges esemény is kapcsolódik: aznap avatják fel az egykori EDDA-próbaterem Poptörténeti emlékponttábláját. Ez a próbaterem Zselencz László (Zsöci) egykori házának fáskamrájában működött, és kulcsszerepet játszott a zenekar első három nagylemezének dalainak megszületésében.

A Zártosztály nevű formáció, amely a koncerteket szervezi, 2012-ben alakult azzal a céllal, hogy felidézze az EDDA nyolcvanas évek közepi korszakát. Az együttes az évek során több alkalommal is együtt játszott egykori EDDA-tagokkal, így teremtve hidat a múlt és a jelen között.

Ez a júliusi koncertsorozat tehát nem csupán zenei élményt ígér, hanem egy darab magyar rocktörténelmet is életre kelt. A rajongók számára ez lehet az utolsó lehetőség, hogy ilyen felállásban láthassák kedvenc zenészeiket, és újra átélhessék az EDDA-koncertek felejthetetlen hangulatát.

fotó. Archív