Egy teljesen legális doppingszer robbanthatja fel az olimpia állóképességi versenyszámait
És mivel nem arról volt szó, hogy néhányan értek el jó eredményt, hanem gyakorlatilag mindenki, szinte a megye kettőig visszamenőleg, azt is sejteni lehetett, hogy nem illegális szerről van szó.
Először a múlt héten írt a L’Equipe a bikarbonátról, mely úgy tűnik, forradalmasítja a középtávfutást. És talán a hosszútávfutást is. Meg nyilván az úszást. Meg a pályakerékpárt. Meg talán mindent, ahol a terhelés 3-5 percig tart.

Egyfelől mondhatjuk azt, hogy gyaníthatóan egy deluxe szódabikarbónáról van szó, amiből egy adag 20 euróba kerül, másfelől azért az is valószínű, hogy a Maurten tényleg megoldotta azt, hogy a nátrium-bikarbonát ne okozzon olyan megterhelést az emésztőrendszernek.
Áthidalták az emésztőrendszert, ahogyan szépen mondják. Bár a francia források még mindig arról számolnak be, hogy azért még most is pontosan be kell lőni, hogy verseny előtt mennyivel lehet enni belőle és mekkora mennyiséget. Összességében azonban az eredmények önmagukért beszélnek.
Sokan azt mondják, hogy a bikarbonáttal már nem is lehet előnyhöz jutni, hiszen a hírek szerint tízből nyolc top versenyző már használja, így aztán inkább arról van szó, hogy ha nem bírja a gyomrod, akkor versenyhátrányba kerülsz.

Betiltani azonban aligha fogják.

Mégpedig azért, mert nincs nagyon miért. Semmi illegális nincsen benne ugyanis, csak hétköznapi anyagok és egy kis tudomány. Éppen ezért a cím sem állja meg a helyét teljesen. Hiszen az a dopping, ami rajta van a doppinglistán, ahogyan azt az áldott emlékű Frenkl Róbert tanította annak idején a Testnevelési Egyetemen.https://www.eurosport.hu/olimpiai-jatekok/parizs-2024/2024/legalis-doppingszer-allokepessegi-szamok-olimpia_sto10247881/story.shtml