Miskolc mellett. Az új híd a Táncsics és a Pacsirta utca között fog átívelni

Híd épül Miskolc mellett

Fotó. Egy híres kistokaji polgár

Kistokajban izgalmas fejlesztés indul el nemsokára: új híd épül a Hejő-patak felett.

A híd jelentősen megkönnyítheti a helyi lakosok és a Miskolc agglomerációjában élők mindennapjait. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben már megjelent az ajánlati felhívás a projekt kivitelezésére.

Az új híd a Táncsics és a Pacsirta utca között fog átívelni, olyan helyen, ahol eddig nem volt átkelési lehetőség. A fejlesztésnek nemcsak közlekedési szempontból van jelentősége, egy híd mindig több annál: összeköt területeket és embereket.

A tervek szerint a híd egynyílású lesz, modern és biztonságos kialakítással: acélgerenda főtartókkal, vasbeton pályalemezzel és acél hídkorláttal. A 13,8 méteres nyílású hídon külön figyelmet fordítottak a gyalogosokra is, egy másfél méter széles járdával, amely a híd közepén 2 méterre szélesedik, biztosítva a kényelmes és biztonságos átkelést.

A hídépítési szerves része Kistokaj átfogó településfejlesztési tervének. A község ambiciózus célokat tűzött ki maga elé: a Hejő-patak mentén zöldterületek kialakítását és egy új településközpont létrehozását, de még a Kistokaji-tó körül is sétány építését tervezik. Emellett fontos szempont a környezeti és zajvédelem is: az M30-as gyorsforgalmi utat és a települést átszelő vasutat erdősávval kívánják elválasztani a lakóövezetektől, így teremtve kellemesebb életkörülményeket a helyiek számára.

A kistokaji tó – Forrás: Wikipedia

A Hejő-patak, amely felett az új híd épül, fontos természeti eleme a régiónak. A Bükk-vidék keleti részén, Miskolctapolca területén ered, és mintegy 40 kilométeres útja során számos települést érint, köztük Kistokajt is, mielőtt Polgár alatt a Tiszába ömlik. A patak vízjárását főként a tapolcai hideg és langyos karsztforrások táplálják, ami stabilitást biztosít a vízfolyásnak. A patak nevét egykor hat, partján épült település is viselte, bár ez mára ötre csökkent (Hejőbába, Hejőkeresztes, Hejőkürt, Hejőpapi, Hejőszalonta), mivel Hejőcsaba Miskolc részévé vált.

Forrás: Magyar Építők. Címlapi fotó: Wikipedia