Miskolc. Néhány éve még az M-1-ben volt pultos , most kint van az olimpián

Nemes Rita Sátoraljaújhelyen született, diákként remek atléta volt, de motiváció hiányában abbahagyta a versenysportot. Hét éve újra elkezdett sportolni, Európa-bajnokságon és világbajnokságon is szerepelt, most pedig a párizsi olimpiára készülhet.

A hétpróbázó a budapesti világbajnokságon a 10. helyet szerezte meg, amire kevesen számítottak, de elmondása szerint ebben nagy szerepe volt a hazai közönségnek is. Ez az eredmény bizonyította szerinte igazán, hogy van keresnivalója a legjobbak között, eredményeinek köszönhetően pedig most a párizsi ötkarikás játékokra készülhet.

A Nemzeti Sportnak adott interjújából kiderül, hogy már 27 éves volt, amikor újra elkezdett atletizálni 2017-ben, éppen egy miskolci fitneszteremben dolgozott. Egyre komolyabban vette az edzéseket, és 2021-ben már a hatodik helyet szerezte meg a fedett pályás Európa-bajnokságon. Jó kapcsolatot ápol válogatott társával, Krizsán Xéniával is, aki negyedik lett a vb-n.

A versenyszámok közül leginkább a gerelyhajítástól tart, de összességében jó formában van, az Eb-n is az első tízben végzett.

Összesen öt olyan sportolónak szurkolhatunk Párizsban, akik kötődnek megyénkhez. Nemes mellett Guzi Blanka öttusázónak, Lehmann Csongor triatlonosnak, Spiller Tiziana gyaloglónak és Vámos Petra kézilabdázónak szoríthatunk, utóbbi Ózdon ismerkedett meg a sportág alapjaival. Ő már pályára is lépett, a végső győzelemre esélyes franciák ellen az irányító két gólt szerzett, bár a csapat három góllal kikapott.

(kiemelt kép: nso.hu)