A pixa is öregszik. A vagina és a csikló mérete csökkenhet

A korral a vagina is változik

A szarkalábak és az ősz hajszálak megjelenése, valamint a bőr megereszkedése is természetes jelenség a kor előrehaladtával. A vagináról szinte sosem beszélünk az öregedés kapcsán, pedig ennek a szervnek is megvannak a maga életszakaszai.

Fontos megérteni és elfogadni, hogy a női test változik az élet különböző szakaszaiban, és a vagina sem kivétel ez alól a folyamat alól. A változások teljesen természetesek, de elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel és odafigyeljünk a testünk jelzéseire.

Pubertáskor

A pubertás ideje alatt a külső nemi szervek számos változáson mennek keresztül:
• A szeméremajkak mérete megnő a hormonális változások hatására.
• A pubertás során a fanszőrzet elkezd növekedni.
• A hormonális változások miatt a hüvely váladékot kezd termelni, ami egy természetes folyamat. A hüvelyváladék védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben.

A szülés

A legtöbb nő életében eljön az az időszak, amikor szeretne családot alapítani. A terhességgel az egész testünk változik, beleértve a vaginát is:
• A szülés során a medencefenék izmai megnyúlhatnak, ami a hüvely tágulását eredményezheti.
• A hüvely tágabbá válhat a szülés után, a vagina külső része pedig megereszkedhet. Emiatt sokan aggódnak, de megfelelő gyakorlatokkal, például Kegel-gyakorlatokkal, gátizom tornával javítható a nemi szerv állapota.
• Sokan tapasztalnak átmeneti hüvelyszárazságot a hormonális változások és a szoptatás következtében, amely megfelelő hidratáló készítményekkel kezelhető.

Változókor és menopauza

A menopauza és a változókor is komoly változásokat hozhat:
• A hormonális változások hatására a vagina és a csikló mérete csökkenhet, emiatt pedig veszíthetnek érzékenységükből.
• A szeméremajkak megnyúlhatnak és megereszkedhetnek, ami esztétikai és kényelmi problémákat is jelenthet.
• A hüvelyhám elvékonyodhat és kiszáradhat, ami tartós hüvelyszárazságot okozhat. Ez fájdalmassá teheti a szexuális életet, és növelheti a fertőzések kockázatát.

Megoldások és kezelés

A hüvely és a szeméremtest szárazságához társuló problémák kezelése hormonmentes hidratáló és regeneráló készítményekkel lehetséges. Ezek rendszeres, kúraszerű használata segít helyreállítani a hüvely nedvességét és rugalmasságát. Fontos a megfelelő intimhigiénia megtartása és a rendszeres orvosi konzultáció is, csak így ismerhetők fel a változások még a korai szakaszban.