Fordulat a Labancz Anna gyilkosság ügyében?

Fél évszázaddal a bűncselekmény után az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára egy Facebook-posztban arról számolt be, hogy a hírszerzés megfigyelt egy férfit, aki sokat beszélt a gyilkosságról, amelynek több, a nyilvánosság előtt nem ismert részletével is tisztában volt.

A 2020 szeptemberében napvilágra került dokumentumok arról tanúskodnak, hogy 1972-ben operatív módszerekkel megfigyeltek egy, a Budapesti Fegyház és Börtön (közismert nevén: a Gyűjtő) elmemegfigyelőjében fogva tartott férfit, mert gyanú merült fel, hogy K. Lászlónak köze lehetett Anna meggyilkolásához. A férfi a cselekmény idején annak a kórháznak az elmeosztályán volt segédápoló, ahol Anna is dolgozott, és alibit nem tudott igazolni arra az éjszakájára. A cselekmény elkövetését követő napon a kórház területén tartózkodott, az ügyről a kórházi dolgozóktól érdeklődött, sőt a proszektúrán ismeretsége folytán még a holttestet is megtekintette.

A jelentés szerint K. László a börtönben részletesen beszélt Anna meggyilkolásáról:

Annát bajonettel ölték meg, vércsatornással. Többször megszúrták, megfordították benne, ekkor vágták el az artériát, majd kihúzták, és arcába nyomták, alulról felfelé.

Elmondása szerint az első szúrás hátulról történt. Sőt többek előtt az is kijelentette, hogy ő tudja a gyilkos kilétét, de azt a rendőrség soha nem tudja kinyomozni.

Miért kérte áthelyezését a főorvos?

Az ügy elévülése után a mintegy ezerötszáz oldal terjedelmű nyomozati aktát megsemmisítették, a bűnügyi nyilvántartóban már az eljárás számát tartalmazó iktatókönyv sincs meg.

Az elmúlt évtizedekben számtalan személyt, orvost, mérnököt, idősebb és fiatalabb férfit, féltékeny feleséget kevertek gyanúba, de olyan is akadt, akinek a karrierjét törték derékba a pletykák. Az összeesküvés-elméleteket az is táplálta, hogy amikor az agonizáló lány mondani akart valamit, a mentőorvos kétszer is befogta a száját. Erre állítólag a tüdősérülés miatt volt szükség, ám sokan mégis úgy vélték, az orvos így akadályozta meg, hogy Anna megnevezhesse gyilkosát, aki egy közismert ember volt. A városban ugyanis szárnyra kapott a hír, hogy az ápolónővel szerelmi viszonyba keveredett egyik főorvos követte el a gyilkosságot.

A pletyka annyira tartotta magát, hogy az érintett főorvos az áthelyezését kérte.

Nos, a gyilkosság éjszakáján dr. M. Sámuel főorvos a feleségével egy névnapi bulin volt, ami után hajnali négykor a férj a garázsba vitte az autót. A felesége ekkor hallotta meg a nővérszálló felől a velőtrázó sikolyt és az üvegcsörömpölést. Az asszony kinézett az ablakon, és egy világos ruhába öltözött férfit látott futni a veteményeskerten át. A holtbiztos alibi ellenére sokan mégis a főorvost vélték tettesnek, aki a zaklatások miatt tényleg elköltözött a városból.https://index.hu/belfold/kihult_nyomon/2024/07/27/kihult-nyomon-labancz-anna-gyilkossag-szerelemfeltes-elevules/