F. Nagy Zsuzsa. Terménybörzét tartottak Miskolcon

Zöld Kapcsolat Egyesület mentorálásval működő Öko-Kertész Klub hétfőn Terménybörzét rendezett MiskolconF. Nagy Zsuzsanna, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy korábban Magbörzét és Palántabörzét is tartottak, a mostani Terménybörzére pedig hatalmas igény volt.

Kedvezett az időjárás

Az idei kedvező időjárás nagyon jó hatással volt a terményekre, így nagy igény mutatkozott egy Terménybörzére, ennek apropóján szerveztük meg a hétfői eseményt

– mondta. Arról is beszélt, hogy gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények sokasága várta az érdeklődőket.

Ez egy kifejezetten kertbarátoknak szóló program

– hangsúlyozta. A fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása alapvető fontosságú a környezeti hatások csökkentése és a jövő generációk számára való természeti erőforrások megőrzése érdekében.

Szociális és kulturális jelentőség

A mezőgazdasági termények termelése és fogyasztása szorosan összefügg a helyi kultúrákkal és hagyományokkal. Sok közösség identitása és életmódja a mezőgazdasági tevékenységekre épül. A helyi termények és ételek hozzájárulnak a kulturális sokszínűséghez és a gasztronómiai örökség megőrzéséhez. Emellett a mezőgazdasági tevékenységek erősítik a vidéki közösségeket, hozzájárulva a társadalmi kohézióhoz és a helyi gazdaságok fenntarthatóságához. A mezőgazdasági termények, mint a gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, húsok és tejtermékek, alapvető szerepet játszanak mindennapi életünkben. Ezek a termékek nemcsak táplálékul szolgálnak, hanem a gazdasági fejlődés és a társadalmi stabilitás kulcsfontosságú elemei is.

Táplálkozás és egészség

A termények elsődleges szerepe természetesen az emberi táplálkozásban rejlik. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend alapját a friss, tápanyagokban gazdag termények képezik. A gabonafélék, mint a búza, rizs és kukorica, alapvető energiaforrásként szolgálnak. A zöldségek és gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdagok, amelyek elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Az állati eredetű termékek, mint a hús, tej és tojás, magas fehérjetartalmukkal és egyéb fontos tápanyagokkal járulnak hozzá az emberi szervezet megfelelő működéséhez.