Egy olyan NER-közeli céggel kötött irodabérleti megállapodásokat a MÁV-csoport, amely nemrég még saját tulajdonában volt, de további milliárdos szerződéseket is kiszúrt a Magyar Hang. Ezzel érdekes együttállásban a MÁV-ot felügyelő Lázár János miniszter bejelentette, hogy cégnél megtiltják a home office munkát.

Nettó 24,7 milliárd forint értékű ingatlanbérleti szerződéscsomagot kötött a MÁV a szolnoki telephelyű MÁV Vagon Járműjavító Kft.-vel, az egyik megállapodás 2038 végéig érvényes – vette észre a Magyar Hang. A lap emlékeztet: a megbízások azért érdekesek, mert a járműjavító kft. korábban a MÁV tulajdonában volt, de a közelmúltban a NER-közeli Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. többségi tulajdonába került.

A vagyonkezelőt még 2019-ben Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter alapította, most annak a Solva II. Magántőkealapnak a birtokában van, amelynek vagyonát a Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó Gran Private Equity kezeli.

A lap felhívja a figyelmet arra az egybeesésre is, hogy az új többségi tulajdonost végül idén április 30-án jegyezték be a MÁV-megbízásokat elnyerő járműjavító kft.-be, a MÁV-cégcsoport pedig éppen április 30-i kezdéssel kötötte meg velük a szerződéseket. Azóta a nevük változott, a MÁV előnevet elhagyva a céget már Magyar Vasúti Kft.-nek hívják, így nevében legalábbis nem kötődik a vasúti társasághoz.

Ráadásul egy másik nagyobb összegű irodabérleti szerződést is kötött a MÁV-csoport 2026 végéig a Kassák-Dévai irodaház, vagyis a Dévai Center használatára, és egy további csaknem 3,4 milliárd forintos szerződést a Harsánylejtő Kft.-vel, ami Schmidt Mária családi cége.

A lap szerint nem mindig tudni pontosan, a vasúttársaság milyen ingatlanok bérletéről állapodott meg, mert ezt nem nevesítik, de a Kassák-Dévai és a Telekom-székház esetében szerintük egyértelmű, hogy a korábbinál nagyobb irodabérleti szerződésekről van szó.

Megkérdezték a MÁV-ot felügyelő Lázár Jánost, hogy a költözéssel mégis hogyan fog spórolni a társaság, illetve, hogy a home office betiltása összefügg-e az új szerződésekkel, azonban sem az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), sem a vasúttársaság nem válaszolt.

Hosszú távon a MÁV részlegeit állítólag a Kopaszi-gáton épülő Budapart irodanegyedbe költöztetnék, amely szintén a NER érdekkörébe tartozik, hiszen itt Tiborcz István, Garancsi István a legnagyobb befektetők.