Miskolc. Méltóképpen idézi fel Krisztus szenvedéseit

Évek óta szerette volna rendbe hozni a romos állapotú, neogótikus stílusú Kálváriát a Mindszenti Plébánia, amely most megvalósult. A terület nemcsak a katolikus közösség tagjainak, de a miskolci lakosoknak is sokat jelent. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, egy építőipari vállalkozás felkarolta az ügyet, és élére állt a felújításnak, amely 50 millió forintból valósult meg. Az Avas oldalában magasodó szakrális tér különlegessége, hogy a Megváltó keresztútját nem a megszokott 14, hanem mindössze 7 stációban jeleníti meg, az egri szerviták hagyománya nyomán, akiknek a Hétfájdalmú Szűz a patrónája.

Szeretetből újult meg

– Még tavaly novemberben enyhe hóesés közepén kezdték el bontani a romos stációkat. Aztán a fagyok megállították a munkát. Április körül pedig elkezdődött a Kálvária teljes felújítása és a napokban fejeződött be, a kápolna kivételével. Az utóbbit majd egy másik alkalommal újítjuk fel, ha lesz rá lehetőségünk, mert nagyságrendileg ugyanannyiba kerülne, mint az eddigiek összesen – nyilatkozta lapunknak Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa, pasztorális helynök.

A Golgota-szoborcsoport fémalakok nélkül és a Kálvária kápolnája

– A Golgotát szimbolizáló keresztekről egyelőre levettük a két latort és Jézust ábrázoló fémalakokat, amelyeket restaurálni kellene. Bízom benne, hogy ezt még tudjuk finanszírozni a rendelkezésre álló keretből. A teljes felújításhoz, amely a stációk közötti ösvények megújulását is magában foglalta, a városrészhez kötődő Piukovics-testvérek járultak hozzá adományukkal, akik építő- és tervezőirodájuk révén maguk is dolgoztak a munkálatok során – osztotta meg.

Örökbefogadható stációk

Elmondta, hogy a vasrácsokat nem helyezték vissza az egyes állomásokra, mert korábban lefeszegették, letördelték azokat. Ugyanakkor meghirdették a Fogadj örökbe egy stációt! programot, amitől azt remélik, hogy az emberek jobban magukénak érzik majd a területet.