Nem ment jól Mészáros hegyaljai borászatainak

Az egykori gázszerelő munkatársai most Mészáros borászati érdekeltségeinek átszervezésén dolgoznak.

24.hu számolt be részletesen a Mészáros-birodalom borászati cégei körüli fejleményekről.

A Cégközlöny adatai szerint négy tokaj-hegyaljai borászati kft. összevonására készül szeptembertől. A legnagyobb, a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft., amely éves szinten több mint egymilliárd forintos forgalmat bonyolít, magába olvasztja három kisebb, bodrogkeresztúri társát: a Dereszla Sparkling Bortermelő és Értékesítő Kft.-t, a Henye Borászat Bortermelő és Értékesítő Kft.-t, valamint a Tokaj-Major Bortermelő és Értékesítő Kft.-t.

Az összeolvadásról június 28-án született meg a döntés, bár a pontos döntéshozók kiléte homályban marad. Mészáros még az előző évtizedben vásárolta be magát ezekbe a cégekbe, de mára a tulajdonosi struktúra jelentősen átalakult.  A kft.-k egy magántőkealapban, nevezetesen a Béta Magántőkealapban landoltak. A Dereszla Kft.-ben például nemrég vált 100 százalékossá a tőkealap részesedése.

Hivatalosan csak annyit tudni, hogy a Status Capital Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. kezeli ezt az alapot, a Válasz Online kutatásai szerint a tőkealap Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozik.

A 2023-as pénzügyi adatok nem festenek rózsás képet a borászatokról. A négy kft. közül három veszteséggel zárta az évet, összesítve mintegy 170 millió forintos mínusszal. A Dereszla Kft. 1090 millió forintos árbevétel mellett 35,5 millió forint veszteséget könyvelt el, a Dereszla Sparkling Kft. 2 millió forintos bevétellel 49,5 millió forintos mínuszt produkált, míg a Henye Kft. 79,5 milliós forgalom mellett 91,7 millió forint veszteséget termelt. Egyedül a Tokaj-Major Kft. tudott szerény, 6,8 millió forintos nyereséget felmutatni 15,7 milliós árbevétel mellett.

bor

Borászati szakértők szerint az összeolvasztástól némi költségmegtakarítás ugyan várható, de ez önmagában nem lesz elég az áttöréshez. Ehhez véleményük szerint minőségben az elitet kellene képviselni. Szakmai körökben találgatások folynak arról, hogy a bodrogkeresztúri borok esetleg a nemrég megszerzett francia szőlőbirtok és borászat révén kerülhetnek közelebb a nemzetközi piacokhoz.

Ez utóbbi elképzelés nem alaptalan, hiszen Kalocsai László, aki Mészáros borászati érdekeltségeit vezeti, néhány éve Franciaországban alapított céget. Ez a vállalkozás egy 65 hektáros, neves bordeaux-i szőlőbirtokot vásárolt meg, amely díjnyertes borokat készít. A szakmában úgy vélik, elképzelhető, hogy Mészárosék is azt az üzleti modellt követik, amit néhány komoly külföldi borászat: saját, bejáratott márkáikra felfűzve vezetik be tokaji boraikat a nemzetközi piacokra.

Mészáros a balatoni borászatait már korábban összevonta, ezek most Dereszla Balaton Kft. néven működnek. Ezeket a szőlőket és borászatokat az azóta elhunyt Demján Sándortól szerezte meg. A balatoni kft.-t szintén Kalocsai irányítja, és osztozik a hegyaljai cégek sorsában annyiban, hogy jelentős veszteséget termelt: 201 millió forintos árbevétel mellett 68 millió forint mínusszal zárta a tavalyi évet.

Az Orbán-családnak a zempléni borvidék különösen fontos terület.

Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya 2023-ban két szerződéssel összesen 94 hektár földet vásárolt Tokaj-Hegyalján, 600 millió forintért. Ebből 34 hektár szőlő, legelő és gyümölcsös Sárazsadányban található, 273 millió forintos vételáron. Az ügyletben Tiborcz István, Orbán Ráhel férje járt el. Nemrég pedig Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikó rokonát nevezték ki a sátoraljaújhelyi Bortemplomot irányító cég élére.