Újabb négymilliárd a füzéri vár rekonstrukciójára

Már 1992-ben elkezdődött a 13. századi eredetre visszatekintő vár rekonstrukciója, 2014 és 2016 között pedig felépült az ún. alsóvár, valamint megújult a felsővár várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája is, így ma Magyarország egyik legjobb állapotú középkori vára a füzéri.

július 29-i Közbeszerzési Értesítő alapján a harmadik ütem tervei részletesen tartalmazzák a kaputorony különböző szintjeinek (toronyalj, első és második emelet) felújítását, a sáfárház földszinti kabinos felvonó fogadóterének és emeleti Czejtházának átalakítását, valamint a kapubástya különböző szintjeinek (kapualj, földszinti tömlöc, belső tér, olaszbástya) rekonstrukcióját. Ezen felül az óratorony, a várfalak statikai megerősítése, a várudvar burkolása és a falomladék-kutatás is a projekthez tartozik. A teljes munkálatok elvégzésére 36 hónap áll rendelkezésre.

A munkát az a budapesti székhelyű LAKI Épületszobrász Zrt. végzi, akik a budavári palota rekonstrukciója során is elnyertek hasonló feladatokat, vele kötött szerződést július 10-én a Füzéri Várgondnokság. A megbízott cég az elmúlt években jelentős szereplővé vált az állami nagyberuházások területén. A cég gyakran a kormányközeli West Hungária Bau Kft.-vel közösen vállalt fontos projekteket, amelyek között több kiemelkedő kulturális és történelmi jelentőségű épület felújítása is szerepelt.

Az együttműködésük keretében végezték el például az Operaház épületeinek renoválását. Emellett közösen dolgoztak a Csikós udvar revitalizációján, amely egy nettó 5,8 milliárd forintos projekt volt. A Budai Vár területén is jelentős munkákat végeztek: a Főőrség épületének és a Stöckl-lépcsőnek a teljes újjáépítését 3,5 milliárd forintért vállalták. Szintén részt vettek a királyi lovarda 3,5 milliárd forintos rekonstrukciójában.

A Laki Épületszobrász Zrt. pénzügyi teljesítménye is figyelemre méltó volt az elmúlt években. A cég forgalma 2018-ban 7,5 milliárd, 2019-ben 5,8 milliárd, 2020-ban pedig 6,9 milliárd forintot tett ki. Eközben az adózott eredményük is jelentősen növekedett: 823 millió forintról 1,1 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: Wikipedia / Füzéri Várgondnokság