Borsodban is várható vasútvonal beszántás

Az első tervekben további vonalak „szüneteltetése” is szerepel. A szakszervezetekkel folytatott fúziós egyeztetések még nagyon az elején járnak. Vasútstratégia ősszel lesz, a fúzió elvileg 2025 elején zárul.

A MÁV és a Volánbusz összeolvasztásával kialakítandó cégóriás létrehozásáról szóló első munkaanyagokban 150 mozdonyvezető „felszabadításáról” írtak, akik a átvezényelhetőek lesznek a leterhelt vonalakra, amelyeken jelenleg csak túlórák árán biztosítható a menetrend a jelentős létszámhiány miatt – mondta el a Népszavának Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke.

 

Csakhogy ez a felszabadítás – tette hozzá – azt is jelenti, hogy a mozdonyvezetők kivonásával érintett vonalakon „szüneteltetik” majd a személyszállítást. Az érdekvédő szerint ezzel

csak akkor érhető el valódi, cégszintű megtakarítás, ha az adott vonalon a teherforgalom is megszűnik.

Ha marad, akkor a pályát továbbra is karban kell tartani, személyzet kell a forgalom biztosításához, irányításához. Érdemi költségcsökkenés tehát nem lesz. Cserébe viszont a korábban már felemlegetett régiókban – a Viharsarokban, Észak- Magyarországon és bizonyos dunántúli területeken – 16-17 vonalat érintő járatcsökkentésre, felszámolásra lehet számítani.