Skip to content

Büntiben. Elveszik az ellenzéki vezetésűvé vált Paks adóbevételeit

Nem volt alaptalan az aggodalom: különleges gazdasági övezet lett Paks.

A szerda este megjelent kormányrendelet szerint különleges gazdasági övezet a Paks város közigazgatási területén elhelyezkedő, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló rendelet szerinti ingatlanok területe.

Ezzel kapcsolatban „nem kell kikérni az érintett települési önkormányzat, illetve vármegyei önkormányzat véleményét”, bár az utóbbi bizonyára egyetért, hiszen a különleges gazdasági övezet területén a feladat- és hatásköröket Tolna Vármegye Önkormányzata gyakorolja, az önkormányzati tulajdonban álló, forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó közterület tulajdonjogát is ő szerzi meg.

Megvalósítják a tisztségét közben elveszített fideszes kalocsai polgármester, Filvig Géza ötletét is, hogy az új Tomori hídra tekintettel osszák meg a Pakstól származó adóbevételt. Az augusztus 15-étől hatályos mostani kormányrendelet szerint ugyanis a bevétel 62,5%-a Tolna Vármegye, 37,5%-a pedig Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti.

Ezt a beruházással közvetlenebbül érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek és települések működésének támogatására kell fordítani. 107 tolnai és 29 bács-kiskuni települést sorol fel a melléklet. Legfeljebb 3% mehet a vármegyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségekre és legfeljebb 17% a vármegyei önkormányzat saját beruházásaira. A különleges gazdasági övezet működését az építési és közlekedési miniszter koordinálja és támogatja.

A kormány az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetre hivatkozva ír át törvényeket alacsonyabb rangú jogszabállyal, azaz rendelettel. Arról természetesen nincs szó benne, amit a háttérben mindenki sejt: június 9-én az eddig mindig jobboldali vezetésű város polgármesterévé Heringes Anita volt szocialista országgyűlési képviselőt választották. A képviselő-testületben is biztos többségre támaszkodhat – csak éppen sokkal kevesebb pénzről dönthetnek majd, mint remélték.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2024.08.01. 19:41

    https://cdn.444hsz.com/image/aHR0cHM6Ly9tZm9yLmh1L2kvYy85LzAvOS81LzMvOS83LzEvMS8xL2IvOS81LzgvMS9mLzQvMC8yL25pbmNzLWNpbV9mYWNlYm9vay5qcGc/cz02MDAzMTU.webp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük