– szegezi nekünk Szécsi Noémi joggal, s némileg rezignáltan a tárcája legelején, s miután megnyugtató választ kap, simán leviszi olvasóját a néplélek legmélyére, ahonnan már csak felfelé visz az út, szerencsére.
Elolvasom!
Zöldi Anna könyvet olvas a garzonlakásokrólBalogh Magdolna pedig a dán Ditlevsen szerző ifjúi, felnőtti és egyéb életszakaszairól. Vajda Gergely a helyére teszi Kertész Imrét és Ligeti Györgyöt, Turbuly Lilla megnéz egy bábelőadást – mintha élnénk, nemde.
Ed Sheeran itt járt Budapesten és hangversenyt adott az egykori Népstadion helyén emelt piramisban, Bajnai Marcell megnézte, meghallgatta, s utána fanyalgott kicsit, de jól van ez így, mert Navarrai Mészáros Márton meg Cat Power koncertjén járt, aki egy 1966-os Bob Dylan-koncertet nyomott le komplettül – senkinek nem könnyű, nyilván.
Erről jut eszembe, az igazi Bob Dylan hamarosan Prágában röffenti be európai turnéját, mindjárt három koncerttel is az O2 Arénában, ahol minap a hokivébé döntője is volt. Továbbá Bílí Tygři, do toho! De ez már magánközlemény, úgyhogy át is adom a szót kollégámnak, az online hírmondójának. Húzzon bele mindenki, hisz Bob Dylan is még csak 83 éves, aztán Prága után majd az egész NDK-t is be fogja járni, mint neves kollégája, Dean Reed egykoron, tényleg megyek már, nem kell lökdösni. Jövő héten meg visszamászok az ablakon. Addig is, na shledanou!
Digitális előfizetés, akár már havi fizetéssel
Támogatás
Legfontosabb cikkeink a héten a magyarnarancs.hu-n:  
Egy ügyvéd szerint életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt lehetne nyomozni a bántalmazó karatemester ügyében
Asztalos Gábor állítja: a szolnoki kalandparkban történtek kapcsán nem garázdaságról van szó, hanem tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletéről, vagy életveszélyt okozó testi sértés kísérletéről.
Az ember az egyetlen lény, aki képes hőségben is futni
Genetikaliag az ember képes egyedül arra, hogy hőségben fusson. Ez persze nem jelenti azt, hogy muszáj is így tennie, ám ha mégis, akkor is van pár pofonegyszerű tanácsunk a túléléshez.
A demokraták Biden politikai örökösét látják Kamala Harrisben, de még sokakat meg kell győznie, hogy ő a legesélyesebb Trump ellen
Az új elnökjelöltről hivatalosan csak augusztusban döntenek, addig pedig még a korábbi first lady, Michelle Obama is beszállhat a versenybe.
Iskolaigazgató-váltás Jász-Nagykun-Szolnok megyében: Jánoshidán megfenyegettek egy tiltakozó szülőt
Szolnokon a pedagógussztrájkok miatti elégtételt sejtik az egyik gimnázium vezetője leváltásának hátterében, Jánoshidán a fideszes polgármesterjelöltként próbálkozó tankerületi fejes tűnik fel a történetben.
FRISS
Jászberényi Sándor író terápiára küldené Puzsért és Ábrahám Róbertet is
A kortárs szerző arról írt, hogy mindkét szereplőnek és a mellettük kiállóknak is rossz tanult mintái vannak.

ÁSATÁS
Egy többszörösen „hátrányos helyzetű” srác hozza magát helyzetbe – Háy János legnépszerűbb könyvéről
Belenyúlhatnánk találomra bárhol, a ritmus nem torpan meg – írta két évtizede A bogyósgyümölcskertész fiáról kritikusunk. Jánossy Lajos írását vesszük elő az Ásatás c. sorozatban.

Könyv, zene, kiállítás, film, színház – a Narancs heti kulturális kínálata: 

KÖNYV 
Verő-Valló Judit: Egyedül a nagyvárosban – Garzonotthonok és lakóik Budapesten a 19. század derekától az 1940-es évekig
Az egyedülálló háztartás kifejezetten nagyvárosi „termék”, Verő-Valló Judit könyvének fókuszában az efféle otthonok állnak. A modern építészetről, és ezen belül a kislakásokról szóló nemzetközi áttekintés az 1940-es években zárul, három pedig a hétköznapokból vett, jól dokumentált példákon keresztül mutatja be a kislakásos életformát. Zöldi Anna írása a kötetről itt!

SOROZAT 
A nagy szivar 
A sorozat egy vékony szeletét meséli el Huey P. Newton, a Fekete Párducok egyik alapítójának valóságos, valóságosan kacskaringós és erőszakosan véget érő pályájának, valamint Bert Schneider hollywoodi filmproducer életművének – de mindkettőjükről rengeteget árul el. A nagy szivar az időben félőrült módon ugrálva mutatja be Newton és a Párducok viselt dolgait, s kapcsolatukat Schneiderrel. Kritikánk a sorozatról itt érhető el! 

KÖNYV
Tove Ditlevsen: Gyerekkor; Ifjúkor; Függés – (Koppenhága-trilógia I–III.)

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik. Az érdekfeszítően bemutatott életrajzi anyag, a család és a társadalmi környezet érzékletes rajza, a női lét és a saját betegségének nyers és őszinte tárgyalása a művet ki­emelkedővé avatja. Írásunk a trilógiáról itt! 

 

Napi híreinkért kattintson a magyarnarancs.hu-ra itt!