Templomban nemigen látott vastapssal búcsúztak a kényszernyugdíjazott papjuktól a győri hívek
Az utolsó csoportkép – Fotó: Szemlélek

Véget ért Győr legismertebb plébánosának aktív pályája, utódjának augusztus 1-jével át kellett adnia azt a plébániát, amit csaknem negyven éve, a kommunizmus alatt a hívekkel együtt épített.

A Telex úgy tudja, az átadás-átvétel július 31-én megtörtént, és bár nem volt feszültségmentes az aktus, és maradtak nyitott kérdések, de a plébánia pecsétje az utódhoz került. Úgy tudjuk, Benkovich Ferenc atya annyi időt kért a költözésig, amíg az új lakhelyén az átalakítások befejeződnek. Kétszer már nem akart költözni. Igazság szerint egyszer sem, de ez nem rajta múlt. A döntést Veres András megyéspüspök hozta meg június közepén, de már május végén híre ment Benkovich Ferenc várható nyugdíjazásának.

A győri hívek az elmúlt hetekben a jelenlétükkel demonstráltak, bízva abban, hogy a plébánosuk mégis maradhat. A néhány héttel ezelőtti, úrnapi szentmisén is megtöltötték a Szentlélek Templomot, most hétvégén, az atya utolsó szentmiséinek egyikén újból összegyűltek. A templom ezúttal is szűkösnek bizonyult, többen az ajtón kívülről hallgatták a misét.

Az esemény előtt felhívást tettek közzé „Ferenc atya támogatói”: aki akart, üzenhetett Benkovich Ferencnek, az írásokat kiadványba szerkesztik. A misén több üzenetet fel is olvastak, a végén pedig az történt, amit templomban nemigen látni:

amíg a plébános az oltártól indulva kiért a templomból, zúgó vastaps kísérte útját.

A hívek közül többen megkönnyezték ezt a pillanatot, de magán az atyán is lehetett látni a megrendültséget; azt, hogy olyat kapott a híveitől, amit talán ő sem remélt. Mindezt megörökítette a Szemlélek portál, videójukat az engedélyükkel közöljük, a kivonulás – és a vastaps – a hatodik perctől látható.

A folytatást illetően sok a kérdőjel, még akkor is, ha az utód személye június 15-én eldőlt. A megyéspüspök Kálmán Imre püspöki irodaigazgatót nevezte ki a Szentlélek Plébánia plébánosává. A bizonytalanság arra vonatkozik, hogy a nemcsak templomot, de hívő közösséget is építő Benkovich Ferenc után az új papot bizalommal fogadják-e az emberek. Kálmán Imre nem ismeretlenül érkezik, hiszen ő az Apor Vilmos Iskolaközpont (ez is a Benkovich-életmű része) püspöki biztosa, tehát sok szülő ismeri.

Mégis: a püspöki döntést elfogadni nem akarók létrehozták a „Ferenc atya támogatói” Facebook-csoportot, aminek már 3200 tagja van. Ha csak ebből a számból indulunk ki, akkor ennyi hívő meggyőzése, megértése, megtartása lenne a katolikus egyház feladata most Győrben, de ennek jelét most még nem látni.

Benkovich Ferenc tartja magát ahhoz, hogy nem szeretne a saját sorsáról nyilatkozni. Annyit tudunk, és ezt ő is elmondta a híveknek a már többször említett szentmisén, hogy augusztus 1-jéig nem tud még kiköltözni abból a nem túl nagy szobából, ahol eddig élt. Később nyilván megteszi. Az utolsó szentmiséjét szerda este még megtartotta, a templom akkor is háromnegyedig megtelt, egy hívő a Telexnek így fogalmazott:

A vasárnapi búcsúmise volt jelképesen az utolsó vacsora, a szerdai istentisztelet pedig a passió.

Benkovich Ferenc itt jelentette be, hogy a plébánia pecsétjét átadta, majd elbúcsúzott. A hívek ezúttal nem tapsoltak, az emelkedettség helyett bizonytalanság érződött. Annyit tudnak, hogy az új plébános vasárnap tart majd először misét, addig kérdéses, hogy lesz-e istentisztelet a templomban.https://telex.hu/belfold/2024/08/01/gyor-gyori-egyhazmegye-benkovich-ferenc-veres-andras