Oroszország csütörtökön szabadon engedte Evan Gershkovich amerikai újságírót és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost.

Biden and Harris welcome those returning to US after US-Russia prisoner swap

Nyitókép: Evan Gershkovich és édesanyja/ Mostafa Bassim / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az amerikai foglyok hazahozatalára tett erőfeszítések három kontinensen bontakoztak ki, kémügynökségek, milliárdosok, politikai szereplők és a legelkötelezettebb szószóló – egy édesanya – bevonásával – írja a WSJ. Ella Gershkovich beutazta a világot, és nagyhatalmak vezetőivel találkozott, hogy kiszabadítsa a fiát.

A 32 esztendős Evan Gershkovich a Wall Street Journal oroszországi tudósítójaként dolgozott és az oroszok közel 500 napig tartották fogva kémkedés vádjával. A riporter, aki szovjet zsidó menekült szülők gyermekeként született, még 2017-ben érkezett Moszkvába.

A titokzatos bérgyilkos

A riportert az oroszok annak reményében tartóztatták le, hogy elcserélhetik egy értékes fogolyért. Ezt a foglyot Vadim Krasikovnak hívták. Krasikov bérgyilkos volt, aki Németországban töltötte a büntetését.

A WSJ információ szerint Putyin 2021 óta videohívásokon keresztül sürgette a nemzetbiztonsági tanács tisztviselőit, hogy hozzák vissza a szovjet-afgán háború idősödő veteránját.

Ők ketten olyan közel kerültek egymáshoz, hogy együtt látogattak el egy lőtérre. Putyin „jól lő” – mondta Krasikov a családjának.

Krasikov 2019-ben „Vadim Szokolov” álnévvel ellátott orosz útlevéllel osont be Berlinbe. Aztán fényes nappal kivégzett egy orosz emigránst egy berlini parkban. A lövöldöző egy elektromos robogón próbált elmenekülni. A férfi még a nevét sem árulta el a nyomozóknak, ami mindaddig titokban maradt, amíg egy Christo Grozev nevű bolgár oknyomozó újságíró be nem azonosította. Grozev egyébként fontos közvetítői szerepet játszott később a fogolycserében.

2022-ben Oroszország már felajánlotta, hogy elengedik Paul Whelant, az egykori tengerészgyalogost, akit állítólagos kémkedésére tartóztattak le, ha Amerika ráveszi Németországot, hogy adja fel Krasikovot.

A Fehér Ház értesítette Berlint az ötletről, de egyik kormány sem volt hajlandó egy hivatásos gyilkost kiszabadítani az amerikai fogolyért cserébe.

Ekkor jöttek rá az oroszok: ha a Biden-kormányzat nem cseréli el Krasikovot Whelanra, akkor talán egy nagy amerikai újság tudósítójára megteszik. Ezt követően tartóztatták le Gershkovichot, akit kémkedéssel vádoltak, amit a fiatal férfi tagadott.