Nagyon várjuk a Budapest-Bangkok közvetlen légijáratot, amit bejelentettek, ezért nem vettünk jegyet. Várjunk még?” – többször is megkaptam a kérdést az elmúlt időszakban. Bangkok Charlie válasza rövid és velős: Ne várjon senki az AirAsia járatára, ha van jó áron jegy a következő szezonra, akkor le kell csapni rá és megvenni minél gyorsabban!
Ez a rövid válasz, de nézzük kicsit hosszabban. Egyrészt sokszor nem értem, miért ragaszkodnak sokan a Budapest-Bangkok közvetlen járathoz minden áron, szerintem átszállással is el lehet jutni ma már gyorsan Bangkokba. Ráadásul az AirAsia fapados légitársaság, így biztosan kijelenthető, hogy egy Qatar, Emirates, de még az Air China fedélzetén is sokkal jobb kiszolgálás vár ránk. Ha az ár számít, az Air China 200-220 ezer forintos jegye elég olcsónak mondható, benne a feladott csomaggal. Ha pedig direkt járatot szeretnénk, akkor Bécsből ott az Eva Air vagy az Austrian Airlines. De igazából azért nem szabad várni a direkt járatra, mert a következő főszezonra, főleg a karácsonyi időszakra el fognak fogyni az olcsóbb jegyek. A téli menetrend már kint van minden légitársaságnál, így nem túl jó jel, hogy az AirAsia új járata még nincs bent a menetrendben. De még konkrét bejelentés sem volt!
Az AirAsia központja Malajziában van és több országban van leányvállalata, a fapados cég hosszútávú bangkoki járatait a Thai AirAsia X üzemelteti. A cégnek júliusban két bejelentése volt, ami érintette a bangkoki járatokat. Egyrészt október 1-től a Thai AirAsia X járatai visszaköltöznek Suvarnabhumi reptérről Don Muangra, a másik pedig, hogy a Bangkok-Sydney útvonalon felfüggesztik a járataikat 2024. augusztus 1. – november 30. között. Ígéretük szerint decembertől ezek remélhetőleg újra indulnak, de azért nem jó jel. A Thai AirAsia X-nek jelenleg 8 szélestörzsű Airbus 330-as gépe van, ezekkel a következő városokba járnak Bangkokból: Szöul (Dél-Korea), Tokió, Osaka, Nagoya, Sapporo (Japán), Shanghai (Kína).
Még márciusban jelentette be a magyar külügyminiszter, amikor Bangkokban járt, hogy közvetlen járat indulhat az idei szezontól Budapest-Bangkok között. Azóta őszintén szólva nem sok mozgás volt, pedig tényleg közelről figyelem a híreket. Ugyan nem került be a hivatalos hírek közé, de egy fejleményt regisztráltam azóta, még április végén Thaiföld budapesti nagykövete munkavacsorán fogadta a Thai Airasia X vezérigazgatóját a tervezett direkt járat kapcsán.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a Chao Phraya folyón, jó lenne már a menetrendben látni ezt a járatot, de pont a fenti körülmények között tanácsolom változatlanul: várni nem érdemes, ha van repjegy jó áron, akkor érdemes lecsapni rá!