G7 Reggel

Az e heti hírlevélben szó lesz arról, hogy hol lehet jól keresni, például Ausztriában vagy egy kormányközeli építőipari cégnél, de foglalkozunk a katasztrofális GDP-adattal, a lefagyó palackautomatákkal és az európai kamionforgalommal is. Én Torontáli Zoltán vagyok, jó hétvégét és jó olvasást kívánok!

1. Átlag alatt, de jól kereső magyarok Ausztriában

Nem éri el az Ausztriában dolgozó magyarok átlagos fizetése az orsztrák középértéket (mediánt), de az összeg így is jóval magasabb, mint a magyar medián bér.

Miért fontos ez? A G7 az osztrák statisztikai hivataltól kikérte a kint dolgozók 2022-es átlagos fizetési adatait, így jobb képet kaptunk arról, hogy az ottani mércéhez képest milyen a magyarok anyagi helyzete.

Számokban: az országos osztrák bruttó medián bér 2022-ben (akkori árfolyamon átszámolva) 1,07 millió forint volt, míg a magyarországi medián csak 389 ezer forinton állt.

  • A kint dolgozó magyarok havi 761 ezer forintot kerestek átlagosan, de az egész évben kint dolgozók 1,14 milliót.
  • Az egész évben dolgozók ausztriai összesített mediánja 1,56 millió forint volt.

Tágabb kontextus: az adatok azt igazolják, hogy a kint dolgozó magyarok az itthoni átlagnál jóval többet keresnek, de legalább negyedével kevesebbet, mint az osztrák országos medián, és ez összesítésben illetve az egész évben dolgozók adatait nézve is így van.

  • A magyarok jellemzően az alacsonyabb hozzáadott értékű munkákat végzik Ausztriában.
  • Valós pénzügyi elmaradásuk az osztrák állampolgároktól jóval nagyobb lehet, mint az átlagtól való 25 százalékos rés, hiszen az átlagot eleve az ő (és más vendégmunkások) alacsonyabb fizetéseik is lefelé húzzák.

Csak némileg jobb a helyzet, ha a fizetéseket vásárlóerő-paritáson mérjük össze, vagyis azt feltételezzük, hogy az Ausztriában keresett pénzt Magyarországon költik el.

Tovább a G7 cikkéhez