Napi Gáti. Lapítás helyett a város vezetésének nyilatkoznia kellene

 

 

Tisztelt Szunyogh Főépítész Úr!

 

Én ugyan nem vagyok sem fő-, sem semmiféle építész, csak egy mezei miskolci lakos, viszont én valóban figyelemmel kísérem az Európa teret hosszú ideje elcsúfító romház sorsát. Meglehet, elkerülték a figyelmét a legújabb fejlemények, ezért tájékoztatom, hogy az ingatlan tulajdonosának esze ágában sincs azt felújítani, inkább szabadulni igyekszik tőle, amint ezt az interneten olvasható hirdetés tanúsítja.

Ezért aztán biztosra veszem, hogy a város jelenlegi vezetésének távozása előtt semmi nem történik, ez a förmedvény továbbra is fennmaradhat jelenlegi formájában, bár a jelenlegi tulajdonos hajlandó azt akár lebontani is.

Ettől függetlenül a szemközti ház lakóiként sokunknak az a véleménye, hogy lapítás helyett a város vezetésének nyilatkoznia kellene, hogy meddig és miért tűri meg az efféle állapotokat, mert ez nem egy kivételes eset, a pikantériát csak az adja, hogy a szóban forgó rom a város méltatlanul Európa térnek nevezett csúfságának, valamint a turisztikai irodájának a tőszomszédságában van.

Tehát változatlanul várom, sőt elvárom (bár gyanúm szerint hiába) az őszinte, kendőzetlen véleményét. Elvégre Ön a város főépítésze, ki másnak lehetne autentikusabb véleménye a város szégyenfoltjairól?

Az ominózus hirdetést egyébként az alábbi linken találhatja meg:

https://ingatlan.com/34169958

Leírás

Ritkaság, önálló Miskolc belvárosi ház eladó, rendezett papírokkal! Az ingatlan a sétálóutca, a művészetek háza és a mélygarázs közvetlen szomszédságában, az Európa téren helyezkedik el. Két pincével rendelkezik a 2 szintes, önállóan telekkönyvezett – jelenleg lakóház besorolású- ingatlan. A házszámozása szerint a Széchenyi István úthoz tartozik. A telek területe 118 + 97 =215 Nm Az ingatlan össz-alapterületének tényleges mérete a 2 szinten és az egyik lemélyített, 2,1 méter feletti belmagassággal egyútt 160 Nm.
A földszint nemrég fel lett újítva, az emeleten régebben pizzéria működött. Az egyik pincében, a nyár folyamán a belmagasság meg lett növelve, így a pince is alkalmas vendégfogadásra vagy más szolgáltató célra. Minden közmű működik, jelenleg gázkonvektoros fűtés van és egy helyiségben van klíma. A ház előtti járdarész az ingatlanhoz tartozik, alkalmas terasz elhelyezésére.
A ház mind vendéglátásra mind kereskedelmi mind szolgáltat mind irodai funkcióra alkalmas lehet, de a tetőt le kellett bontani. Emelet ráépíthető, a visszaépítendő tetőtér is beépíthető, de ha kéri az új tulajdonos lebontjuk a jelenlegi épületet. A fejlesztési lehetőség több irányú lehet. Az Európa tér házaiban számos üzlethelyiség, iroda, lakás található így a környék ingatlan-hasznosítás szempontjából multifunkciós.

Feltételezem, ez pedig egy látványterv a lehetséges „fejlesztéshez”:

https://ot.ingatlancdn.com/31/c5/34169958_231235872_l.jpg?source=hero

Az én véleményem az, hogy ezt a mélyigénytelen, szocreált lealázó izét inkább ne.

Miskolc, 2024. augusztus 3.

Üdvözlettel, Dr. Gáti Attila