A kormányhivatalokhoz kerülhetnek a tűzvédelmi hatósági jogkörök – komolyan aggódnak a tűzoltók

 

A közelmúltban jelentős változások történtek a magyar katasztrófavédelem és tűzoltóság szervezeti felépítésében és működésében. Az Országgyűlés rendkívül gyors eljárásban, mindössze két nap alatt fogadott el egy törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy saját hatáskörben átszervezze a hatósági jogköröket. Ennek eredményeként 2024. október 1-jétől a tűzvédelmi hatósági jogkörök jelentős része átkerül a katasztrófavédelemtől a kormányhivatalokhoz.

Ez a változás része egy nagyobb átszervezésnek, amely érinti a tűzvédelmi, iparbiztonsági, vízvédelmi és vízügyi hatósági hatásköröket is. A törvénymódosítás értelmében a “hivatásos katasztrófavédelmi szerv” kifejezést mindenütt a “Kormány rendeletében kijelölt hatóság” váltja fel, ami jelzi a hatáskörök centralizálását és a kormányzati kontroll erősödését.

Az átszervezés személyi vonatkozásokat is érint. Bevezetik a “hatósági vezénylés” fogalmát, amely lehetővé teszi, hogy a hivatásos állomány tagjait akár két évre is áthelyezzék más pozíciókba, anélkül, hogy ehhez beleegyezésüket kérnék. Az érintett dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy szolgálati viszonyukat kormányzati szolgálati jogviszonnyá alakítsák, vagy kérjék szolgálati viszonyuk megszüntetését. A törvény szabályozza az új szolgálatteljesítési hely távolságát is, figyelembe véve a dolgozók családi helyzetét.

A változás komoly aggodalmat kelt szakmai körökben. A Lánglovagok Egyesület szerint az átalakítás megbontja a tűzvédelem három alappillérét: a tűzmegelőzést, a tűzvizsgálatot és a tűzoltást. Ez a három terület szorosan összefügg, és megbonthatatlan egységet alkot a hatékony tűzvédelem szempontjából.

A szakértők attól tartanak, hogy az átszervezés gyengítheti a tűzvédelmi hatóságot, és a szakterületek közötti kapcsolat elsorvadásához vezethet. Ez végső soron a tűzesetek számának és súlyosságának növekedését eredményezheti. A Lánglovagok Egyesület szerint a jelenlegi rendszer sem működött tökéletesen, de a tervezett változtatások még tovább ronthatják a helyzetet.