Az esély az Y folytatására csekély, de a szabály az szabály

A napokban került ki a kormányhivatal oldalára, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium környezetvédelmi és hatásvizsgálati tanulmányt indított az Y-híd projekt III.-IV. üteme kapcsán. Az eljárás július 8-án indult, a lefolytatására pedig 60 nap all a megyei kormányhivatal rendelkezésére.

Jelen eljárásban a projekt III.-IV. szakaszát vizsgálják, amely a Kandó Kálmán tér térsége az Y- hídtól a Szondy György utca tengelyéig, a IV. szakasz pedig a Szondy György utca tengelyétől a 3. sz. főútig tart.

A teljes tervezett szakasz 3,1 km hosszú lesz, amelyen 2 × 2 forgalmi sávot alakítanak ki. Az Y-híd előtt halad új nyomvonalon a Tiszai pályaudvar előtt, majd a Szinva és a vasúti területek között folytatódik keleti irányban, a Fonoda utcáig, melynek 800 m hosszú szakaszán halad (azt 2 x 2 sávosra átalakítva), majd a Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul az új nyomvonal és a Sajón egy új hídon átvezetve csatlakozik a körforgalomba a József Attila utcán. Emellett kerékpáros nyomvonal is kialakításra kerül a 3. sz. főúttal párhuzamosan, elemei:

  • A Szinva utca átépítése egyirányú lakóutcává és kerékpárút létesítése a Szinva-patakkal párhuzamosan a Fonoda utcáig,
  •  a Fonoda utca északi oldalán kerékpárút létesül a Szinva-pataktól a Csokonai Vitéz Mihály utcáig,
  •  a Csokonai Vitéz Mihály utca folytatása mellett kerékpárút létesül a Csokonai Vitéz Mihály utca- 3. sz. főút csomópontig,
  •  a 3. sz. főúttal párhuzamosan kerékpárút létesül a Csokonai Vitéz Mihály utca – 3. sz. főút csomópontjától a József Attila utcáig.

A tervek szerint a kivitelezés 2026-ban kezdődhetne meg, amely 2028-ban fejeződne be. Ebben az évben meg is nyitnák a teljes szakaszt a forgalom számára.

A környezeti hatások értékelése szempontjából lényeges észrevételeket a közlemény megjelenését követő 30 napon belül a Környezetvédelmi Hatósághoz vagy Miskolc MJV Jegyzőjéhez nyújthatják be