Izrael. Mindenki más Közép-Európából, magyar nyelvterületről származik: az Osztrák–Magyar Monarchiából

1943-ban születtem Jeruzsálemben.

Anyai ágon a tizedik generáció vagyok Erec-Izraelben.

Anyám apjának családja a Cfatba és Tiberiasba érkező kelet-európai haszid alija (1777) leszármazottja.

Közeli rokonaim közül mindenki más Közép-Európából, magyar nyelvterületről származik: az Osztrák–Magyar Monarchiából.

Apám magyarországi családja Kornfeld (Dagan) Izrael. Apám Egerben született, apja, Áron Dávid az egri hitközség rabbija volt.

Apám nagyapja Kornfeld Ábrahám, a „Makever rebe”, Makó rabbija Kelet-Magyarországon a 19. század végén. Felesége, apám nagymamája, Mirel a Schlesinger családból Pressburgból (Pozsony) való, apja Jehiel Schlesinger rabbi Hatam Szofer közeli tanítványa volt. Mirel bátyja pedig Akiva Joszef Schlesinger, a jeruzsálemi híres rabbik egyike a 19. század végén, a 20. század elején. Mirel családfája itt nem ér véget, mert az elődök sora visszavezet Rasiig.

Apám másik nagyanyja Müller Lea (a Rajna-vidékről), az apja Gabriel rabbi a mai Szlovákia területéről.

Az erec-izraeli gyökereket Weinstock (Goldberger) Haia nagymamám szakította meg, aki tizenhárom éves korában érkezett családjával Erdélyből.

A családom jeruzsálemi, de a családtagok őrizték a szoros kapcsolatot azokkal, akik eredetországaikban maradtak.

Sokat tanultam a családomról az elmúlt ötven évben folytatott családkutatás során. Sajnáltam, hogy sokan voltak köztük, akikkel már nem beszélhettem személyesen, korábban elhunytak, vagy elpusztultak a holokausztban. Minden családtörténet, az enyém és mindenki másé, a zsidó nép történetének keresztmetszete. A történetek együttese történelmünk egésze.

Családkutatásom elsősorban a magyar nyelvterülethez kötődő gyökereimet hangsúlyozza, bár jómagam nem tudok magyarul. Gyerekkorom egy részét Netanjában töltöttem, akkoriban az utcán szinte mindenki magyarul beszélt. Anyám sem tudott magyarul, nem nagyon örült, amikor apám a barátaival és családjával magyarul beszélt, mert nem értette.

Haia nagymamám viszont jól értett magyarul, de nem mert megszólalni, mert éveken át elsősorban jiddisül beszélt.https://izraelinfo.com/2024/08/04/csak-magamrol-beszeltem-mindig-rahel/

Fotó. Zsidó (politikus) család Magyarországon napjainkban