Bár az orosz védelmi tárca keddi tájékoztatása még arról szólt, hogy semlegesítették azt az egyes források szerint háromszáz katonából és számos harcjárműből álló ukrán egységet, amely a kora reggeli órákban behatolt az oroszországi Kurszk térségébe, a szerdai tájékoztatás szerint továbbra is harcok dúlnak az Ukrajnával határos régióban, írja a Guardian.

Az orosz katonai bloggerektől és más forrásokból származó információk alapján nehéz pontos képet kapni a jelenlegi történésekről, de Vlagyimir Putyin védelmi és rendészeti tisztviselőket hívott össze a helyzet megvitatására. Egyes jelentések szerint az ukrán erők a határtól 15 kilométerre, északra nyomultak előre egy autópálya mentén, miközben orosz hivatalos források szerint légi- és rakétacsapásokkal, valamit tüzérségi tűzzel próbálták feltartoztatni őket, és ezzel 260 katonát megöltek, illetve 50 páncélozott járművet kilőttek. Alekszej Szmirnov, Kurszk megye megbízott kormányzója szerint 300 civilt helyeztek el ideiglenes szálláson az elmúlt éjszaka folyamán.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, Szergej Sojgu, a Biztonsági Tanács titkára, Vlagyimir Putyin és Andrej Belouszov védelmi miniszter 2024. augusztus 7-én – Fotó: Aleksey Babushkin / Kremlin / Sputnik / Reuters
Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, Szergej Sojgu, a Biztonsági Tanács titkára, Vlagyimir Putyin és Andrej Belouszov védelmi miniszter 2024. augusztus 7-én – Fotó: Aleksey Babushkin / Kremlin / Sputnik / Reuters

Eközben ukrán oldalról egyelőre nem érkezett hivatalos információ támadás állásával kapcsolatban, ami arra utalhat, hogy a kijevi vezetés nem szeretne túl sok részletet megosztani a szándékairól sem. A váratlan katonai akcióval Ukrajna valószínűleg arra tesz kísérletet, hogy a korábbi orosz mintát követve elhúzzon bizonyos katonai erőket a donbaszi frontról, ugyanakkor a két és fél éve megtámadott ország kritikusai szerint ezek az akciók nem szolgálnak hosszútávú katonai célt.

A két napja orosz területen zajló harcok kiterjedtek Sudza városára és környékére is. Egy helyi orosz Telegram-csatornán közzétett rövid videón lebombázott lakóházak láthatók, amelyek a videóban megfogalmazott állítás szerint a mostani helyzetet mutatják be. Ez a város azért fontos, mert egy olyan gázvezeték húzódik a közelében, amelyen keresztül Ausztria és Magyarország is ellátást kap az energiahordozóból, egy 2024. végén lejáró Ukrajnával kötött tranzitszerződés értelmében.

Olyan feltételezések is napvilágot láttak, amelyek szerint az ukrán behatolás célpontja a kurszki atomerőmű lehet, ám a létesítmény 56 kilométerre van az orosz-ukrán határtól, amelynek eléréséhez nem elegendő a jelenleg Oroszországban tartózkodó ukrán haderő nagysága.