A katonák az életüket teszik kockára, mi pedig nyaralunk?

A belzi rebbe, a Jeruzsálemben élő Jiszáchár Dov Rokeách rabbi úgy döntött, hogy a tizedik hónapja folyó háborúra való tekintettel nem költözik át nyári otthonába, ahova egyébként nyaranta visszavonul.

„A katonák az életüket teszik kockára, mi pedig nyaralunk?”

– tette fel a kérdést az Arutz7 tudósítása szerint.

A szokatlan kijelentéssel a belzi közösség számos tagjának is üzent, akik a korábbi években megszokott módon Európában vagy Izrael különböző pontjain nyaralnak. A világ egyik legnagyobb hászid közössége élén álló belzi rebbe hosszú évek óta a Jeruzsálemhez közel, a hegyekben fekvő Kiriját Jeárimban tölti a béjn házmánim időszakát, amikor a jesivákban és a házas férfiak számára fenntartott, szintén tóratanulásra létrehozott kolelekben szünetel a tanítás, illetve a tanulás. A rebbe úgy döntött, hogy nemcsak nem hagyja el jeruzsálemi rezidenciáját, hanem még több látogatót is fogad, mint más években. Amikor döntése oka felől kérdezték, azt felelte, hogy senki sem pihenhet, míg a katonák a frontokon nap mint nap kockára teszik az életüket.

„Hogyan utazhatnék el és hogyan pihenhetnék, amikor minden fronton folyik a harc és a katonák feláldozzák az életüket? Ők mindent megtesznek értünk, mi pedig nyaralni megyünk?”

– idézte a belzi rebbe szavait egy háredi híroldal, a Behádrei Háredim.

Egy másik népes közösség, a cánzi hászidok rebbéje, a tengerparti Netanyában élő Cvi Elimelech Halberstam rabbi a háborúra hivatkozva szintén lemondott idei kéjszáriai (Caesaria) nyaralásáról.